Antena Meniu Search
x

5 trenduri de business care vor decide soarta companiilor românești în 2017

Anul viitor va aduce schimbări majore în lume pe plan economic, politic și social, iar toate companiile vor resimți din plin schimbările de pe piața financiară.

Anul viitor va aduce schimbări majore în lume pe plan economic, politic și social, iar toate companiile vor resimți din plin schimbările de pe piața financiară.

Companiile își pun la punct strategiile pentru 2017, iar deciziile pe care le iau acum ar putea să le definească viitorul pe termen lung. Revista Forbes a realizat topul trendurilor în afaceri de care companiile ar trebui să țină cont în realizarea planului, pentru a trece mai ușor peste obstacole și a-și menține profiturile la fel de mari ca în 2016. Iată care sunt cele mai importante schimbări pe care le aduce 2017:

Stabilitatea, cea mai importantă calitate a businessurilor de încredere

Când multe corporații vor să schimbe modul în care fac lucrurile, fie pentru a optimiza întreg procesul, fie pentru a-și îmbunătăți calitatea serviciilor și a produselor oferite, companiile care aleg să își păstreze strategiile de până acum sunt cele care vor triumfa. Astfel, analiștii nu le recomandă firmelor să facă schimbări majore în 2017.

Rebrandingul, schimbarea logo-urilor, a sloganelor sau a produselor de succes mai pot aștepta, deoarece se estimează că oamenii vor fi mai înclinați să se îndrepte spre produsele pe care le cunosc deja și în care au încredere. Companiile cu tradiție și reputație bună s-au bucurat de un an profitabil în 2016, iar anul viitor au șansa de a-și consolida poziția de lideri pe piețe. În România, un astfel de exemplu este compania Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții și finisaje, care a avut o ascensiune fulminantă anul trecut și în 2016, reușind să obțină profituri record.

Investițiile în oameni talentați și retenția angajaților valoroși

Potrivit unui raport al MIT Sloan, companiile nu acordă suficientă atenție plecărilor în masă ale angajaților talentați, care migrează de obicei spre concurență. Unul dintre motivele invocate de angajații care își dau demisia este eșecul companiei de a progresa suficient de repede cu dezvoltarea mediului digital: peste 50% dintre angajați vor să demisioneze dacă locul lor de muncă nu se dezvoltă accelerat în următorii trei ani. Nu este vorba doar despre cei din generația Millennials sau de juniorii care caută oportunități de dezvoltare, 30% dintre angajații middle și top management sunt de părere că un mediu de lucru care nu ține pasul cu dezvoltarea digitală trebuie părăsit într-un an.  

Pentru a-și asigura succesul, companiile vor avea nevoie să atragă talente de top și să le stimuleze atât prin beneficii financiare, cât și printr-un pachet de beneficii suplimentare, care să îi motiveze pe angajați și să îi fidelizeze pe termen lung.

Un mediu de lucru divers este un mediu de lucru mai productiv

Diversitatea la locul de muncă este în continuare un subiect controversat, însă este în același timp cea mai bună strategie de business pe care o pot aplica firmele. Un studiu realizat de Forbes Insight a descoperit că 56% dintre directorii de companii cred ca diversitatea i-a ajutat să inoveze, în special în cazul corporațiilor mari, cu profituri de peste 10 miliarde de dolari. Iar studiile recente au gasit o legătură strânsă între diversitate și recrutarea competitivă a angajaților. Analiștii estimează că, până în 2020, între 1 și 2,5 milioane de joburi vor rămâne neocupate din cauză că multe companii vor găsi tot mai greu angajați calificați pentru pozițiile respective.

Vor dispărea companiile care nu acordă recunoaștere angajaților

Companiile trebuie să își facă un obiectiv strategic din a le acorda angajaților productivi recunoașterea meritelor, pe care aceștia o așteaptă. Un studiu Gallup arată că doar unul din trei angajați din SUA spune că i-au fost recunoscute meritele la locul de muncă, iar în 24% din cazuri, recunoașterea a venit din partea unui superior sau a CEO-ului. Ori în era transparenței, a programelor de wellness și de recompense, companiile care trec cu vederea aceste aspecte vor pierde forță de muncă, vor avea angajați demotivați și o productivitate scăzută, iar aceste lucruri le pot pune în pericol supraviețuirea pe piață.

Nu va mai exista succes fără marketing digital

Odată ce consumatorii au migrat către digital în doar câteva luni, companiile s-au văzut nevoite să găsească acele canale prin care mesajul lor va ajunge cel mai repede la publicul lor țintă. Bugetele alocate publicității online le-au depășit pe cele alocate pentru reclamele pe TV, la finalul lui 2015, în Marea Britanie, și este de așteptat ca acest trend să se extindă. Pe măsură ce oamenii renunță să se mai uite la televizor, navighează pe internet mai des de pe smartphone sau tabletă decât de pe desktop și folosesc smart TV-uri pentru a se uita la seriale online, companiile care vor continua să investească în marketingul tradițional vor avea de pierdut pentru simplul fapt că publicul lor țintă nu mai este pe acele canale.

Așadar, 2017 va fi un an decisiv din punct de vedere economic pentru companii. Cele care vor să se extindă sau să își consolideze poziția pe piață vor trebui să vină cu strategii care să le satisfacă angajații valoroși, pe de-o parte, și să le confirme clienților că produsele lor sunt de încredere. Într-o lume aflată într-o continuă schimbăre, cel mai mult vor avea de câștigat companiile care inspiră familiaritate și pe care publicul și le amintește cu ușurință.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: yuttana Contributor Studio

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » 5 trenduri de business care vor decide soarta companiilor românești în 2017