68 de miliarde de dolari, retrase de la Credit Suisse. Ieşirile nu s-au oprit nici după anunţul preluării de către UBS
Credit Suisse a anunţat luni că în primul trimestru din acest an a înregistrat ieşiri nete de 61 miliarde de franci elveţieni (68 miliarde de dolari) din fondurile pe care le gestionează, iar tendinţa continuă chiar şi după anunţarea salvării instituţiei cu o vechime de 167 de ani, relatează Reuters, citat de Agerpres.
"Aceste ieşiri au fost moderate, dar tendinţa nu se modificase la 24 aprilie 2023", a informat grupul bancar elveţian. Instituţia s-a confruntat cu retrageri semnificative de numerar din depozite, în timp ce depozitele care ajungeau la scadenţă nu au fost reînnoite. Nivelul depozitelor făcute de clienţi s-a redus în primul trimestru din acest an cu 67 miliarde de franci elveţieni.
Este probabil pentru ultima oară când Credit Suisse raportează rezultate financiare, în condiţiile în care preluarea sa de către rivala UBS AG ar urma să se finalizeze curând.
Activele gestionate de Credit Suisse au scăzut la 502,5 miliarde de franci elveţieni la 31 martie 2023, faţă de un nivel de 707 miliarde de franci elveţieni la 31 martie 2022. Clienţii au început să retragă rapid bani de la Credit Suisse după turbulenţele provocate de colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.
UBS a anunţat în martie că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023. De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA. Este prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰