Video A încercat luni întregi să îşi găsească un coleg de apartament, însă fără succes. De ce refuzau cei care vedeau locuinţa
Să stai singur în casă a devenit un lux! Între 1.800 şi 2.000 de lei plătesc în plus, lună de lună, cei care aleg să locuiască fără un coleg de apartament sau partener de viaţă. "Taxa pe singurătate", calculată de economişti, este o realitate în majoritatea ţărilor. De la întreţinere şi chirie, la rate şi mâncare, toate sunt mai scumpe când eşti pe cont propriu.
Raul: Veneau oameni, vedeau apartamentul, le plăcea însă fiind două camere era puţin cam complicat că nu le convenea să doarmă în living.
Raul are 22 de ani, este student şi locuieşte singur. Lună de lună, plăteşte 450 de euro chirie pentru un apartament cu două camere din sectorul 2. A încercat luni de zile să taie din costuri şi să-şi găsească un coleg de apartament. Fără succes.
Raul: Noroc cu ajutorul părinţilor pentru că din salariul part time nu te poţi descurca. În momentul în care sunt mulţi, puterea creşte.
Doar că nu e simplu să găseşti pe cineva cu care să împarţi cheltuielile la bine şi la greu. Economiştii vorbesc de "taxa pe singurătate", adică diferenţa dintre cheltuielile pe care cineva singur le face într-o lună şi cele care i-ar reveni dacă ar împărţi costurile cu o altă persoană. Chiria şi ratele la apartament sunt cel mai bun exemplu.
- Ca să cumpere un apartament de 55 mp în Cluj un român munceşte cam tot atât cât pentru unul similar în Viena....
- Noua Casă 2023. Programul începe în două săptămâni. Cât costă avansul pentru o locuinţă
- Preţul locuinţelor a crescut cu 6% în 2022, faţă de 2021. Topul oraşelor cu cele mai mari creşteri de preţuri
Costul de a fi singur
Adrian Negrescu, consultant economic: Această taxă putem să o vedem în România undeva în jur de un salariu minim pe economie, adică 1.800, chiar 2.000 de lei. Este costul de a fi singur. Sunt cheltuielile cu întreţinerea care nu se plătesc, la consum, nu se plătesc la numărul participanţilor. Cheltuielile cu mâncarea, care sunt foarte mari în România.
Agent imobiliar: Sunt agent imobiliar part-time. Preferă mulţi să se mute chiar câte 3, în apartament de 3 camere.
În Bucureşti, de exemplu, chiria pentru un apartament cu două camere costă între 1.700 şi 2.500 de lei. Adăugăm şi întreţinerea în lunile reci, adică aproximativ 300 de lei şi încă 100-150 de lei pentru internet, televiziune prin cablu şi electricitate. În total, aproape 3.000 de lei pentru o singură persoană. Socotind doar cheltuielile casei, luxul de a sta singur ajunge la 1.500 de lei.
Adrian Negrescu, consultant economic: Cei singuri, din păcate, sunt printre victimele acestei perioade, victimele inflaţiei, victimele crizei economice. De ce? Pentru că au un singur venit, şi când ai un singur venit ai cheltuieli mai mari decât o familie, decât atunci când eşti într-un cuplu.
Cheltuielile sunt mai mari şi în afara casei. Pentru rata la o maşină medie, atunci când costurile se împart la doi, se plătesc 125 de euro pe lună, în loc de 250. Cel mai tare se resimte taxa pe singurătate la cazare. La hotelurile unde o cameră dublă costă, de exemplu, 420 de lei pe noapte, pentru o cameră single plăteşti cu doar 100 de lei mai puţin, adică scăerea e de doar 25%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰