Antena Meniu Search
x

Acord între cele mai puternice economii din UE pentru asigurarea materiilor prime

Germania, Franţa şi Italia vor coopera pentru a procura materiile prime de care au nevoie economiile lor, au declarat miniştrii din cele trei ţări, într-un comunicat comun de presă, publicat luni. Pandemia de COVID-19 şi invadarea Ucrainei de către Rusia au scos la lumină cât de dependente sunt Germania, Franţa, Italia şi UE pe ansamblu de anumite ţări, în special de China, pentru extracţia şi procesarea de materii prime, se mai arată în comunicatul de presă, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 08:45

Miniștrii Economiei din Franța, Germania și Italia
Acord între cele mai puternice economii din UE pentru asigurarea materiilor prime - Profimedia

"Nu putem garanta transformarea ecologică şi digitală dacă nu suntem în măsură să ne ajutăm companiile să îşi obţină materiile prime de care au disperată nevoie", a declarat ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, în comunicatul publicat de autorităţile italiene.

"O mai bună diversificare a aprovizionării noastre cu materii prime ţine de securitatea economică. O mai strânsă cooperare în domeniul materiilor prime ţine de securitatea economică", a spus, la rândul său, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, cel care va găzdui reuniunea de la Berlin.

Europa face pași pentru a-și reduce dependența de monopolurile externe

Bruno Le Maire a menţionat achiziţionarea şi depozitarea comună de materii prime drept domenii în care cele trei ţări ar putea coopera mai îndeaproape. În comunicatul de presă nu se precizează care sunt industriile pe care autorităţile din cele trei ţări vor să le sprijine. Europa a făcut deja mai mulţi paşi pentru a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti, după invadarea Ucrainei, majorând livrările din alte părţi ale lumii şi reducând în paralel consumul propriu.

"Italia, Germania şi Franţa sunt responsabile pentru o parte semnificativă a economiei UE, utilizând aceleaşi lanţuri de creare de valoare în multe sectoare", a declarat ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso.

Ministerele Finanţelor, Economiei şi Industriei din cele trei ţări au anunţat că vor avea mai multe reuniuni trilaterale pentru a consolida cooperarea cu privire la subiecte strategice la nivel european. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Acord între cele mai puternice economii din UE pentru asigurarea materiilor prime