ACUZE GRAVE aduse de fostul premier Dacian Cioloş actualului Guvern! "Decizii iresponsabile ale unei majorități care a acționat populist"

Publicat: 25.04.2017, 13:21.
Actualizat: 25.04.2017, 13:23

Fostul premier Dacian Cioloş reacţionează la declaraţiile mai multor politicieni din coaliţia de guvernare, care susţin că moştenirea guvernului tehnocrat din 2016 este una foarte grea. Cioloş explică modul în care se calculează deficitul bugetar şi aduce acuze grave actualului Guvern.

Fostul premier Dacian Cioloş reacţionează la declaraţiile mai multor politicieni din coaliţia de guvernare, care susţin că moştenirea guvernului tehnocrat din 2016 este una foarte grea. Cioloş explică modul în care se calculează deficitul bugetar şi aduce acuze grave actualului Guvern.

Iată comunicatul oficial al fostului prim ministru.

"Datele oficiale publicate de Institutul European de statistică, Eurostat confirmă rezultatul bugetar prudent realizat de Guvernul României în 2016, care a încheiat exercițiul financiar cu un deficit de 3%, potrivit metodologie europene de raportare (ESA), la limita pragului impus de regulile europene de prudențialitate.

Rezultatul bugetar prudent al României din 2016 este întărit de raportul oficial al ministerului Finanțelor Publice care ia în calcul cheltuielile realizate efectiv în cursul anului (metodologia "cash") și care din această perspectivă consemnează un deficit de 2,41%, mai mic chiar decât ținta asumată de 2,8%.

Atât din punct de vedere al metodologiei care ia în considerare cheltuielile realizate efectiv (cash) cât și din punct de vedere al metodologiei europene (ESA), care include și cheltuielile angajate în decursul unui an, rezultatul final al politicii bugetare din 2016 demonstrează și confirmă o politică prudentă și responsabilă a guvernului de la acea vreme.

Iar dacă din punct de vedere al metodologiei naționale, folosită de altfel și în raportările Fondului Monetar Internațional, deficitul bugetar din 2016 a fost de 2,41%, mai mic decât cel asumat inițial (2,8%), în cazul raportărilor după metodologia europeană există o mică diferență față de ținta propusă de 2,95% ca urmare a angajării unor plăți sociale de natură salarială stabilite de instanțele judecătorești sau legiferate în decursul anului.

Angajarea unor plăți suplimentare față de politica Guvernului din 2016 prin proiecte legislative populiste aprobate într-un an electoral, asupra cărora guvernul a atras atenția la acea vreme prin avize negative, ignorate de Parlament, a dus la această diferență între deficitul bugetar "cash" și deficitul ESA.

Diferența dintre deficitul "cash" și deficitul ESA a avut în principal cauze independente de voința Guvernului din 2016, cum ar fi:
· Legea 85/2016 care a decis majorarea salariilor profesorilor cu 50% (abrogată în 2009) și pentru acele persoane care nu au câștigat acest drept pe cale judecătorească. Impactul acestei măsuri legislative este de 3,2 miliarde de lei din care 900 milioane lei au fost plătite în 2016. Astfel, potrivit metodologiei "cash", în 2016 a rezultat o cheltuială de 900 milioane lei dar după regulile de raportare europeană, impactul total al măsurii de 3,2 miliarde lei este contabilizat în 2016.
· Despăgubirile pentru foștii proprietari deposedați abuziv de statul român au însumat 2,1 miliarde lei ca urmare a legilor aprobate în acest sens în 2013 și 2014 și care prevedeau înființarea unui fond imobiliar care ar fi urmat să ofere posibilitatea despăgubirii acestor persoane prin astfel de active. Si aceste sume au fost contabilizate in contul anului 2016.
· Despăgubirile pentru plata "taxei auto", în sumă de cca. 0,4 miliarde lei, ca urmare a deciziilor judecătorești, deși se vor plăti efectiv în 2017, acestea au fost contabilizate potrivit metodologiei europene tot în 2016.
· Veniturile bugetare din luna ianuarie sunt raportate ca fiind aferente anului precedent, potrivit metodologiei europene. Astfel, căderea veniturilor din luna ianuarie 2017, cu 1,1 miliarde lei față de aceeași lună din anul trecut, este contabilizată în deficitul ESA din 2016.

Așadar, în mod surprinzător și în ciuda unor afirmații publice, faptul că, potrivit regulilor europene de raportare, o parte din cheltuieli deși nu au fost efectuate în 2016 au fost incluse în exercițiul bugetar din anul trecut "ajută" guvernul actual în sensul în care unele dintre aceste cheltuieli amintite mai sus nu vor mai fi consemnate oficial în acest an iar nerealizările la capitolul veniturilor bugetare din prima lună a anului din 2017 au fost consemnate în contul anului trecut.

Prin urmare, diferența dintre deficitul "cash" și deficitul ESA nu este nicidecum o "moștenire grea" din partea guvernului din 2016 care a trebuit să consemneze în contabilitatea oficială europeană inclusiv cheltuieli angajate anul trecut și care vor fi realizate în acest an, ci este in cele din urmă chiar în favoarea guvernului din 2017.
Grav este însă că această diferența arată în același timp deosebirea dintre o guvernare responsabilă și prudentă și o majoritatea parlamentară care într-un an electoral a ignorat avertizările Guvernului și a legiferat creșterea cheltuielilor bugetare chiar împotriva avizelor negative primite.

Guvernul Cioloș își asumă propriile decizii dar nu poate să-și asume unele decizii iresponsabile ale unei majorități parlamentare care a acționat populist într-un an electoral.

Iar dacă un guvern responsabil și prudent cu deficitul bugetar, constrâns de măsurile legislative populiste, a ajuns totuși la limita de 3% din PIB, ne putem îngrijora în mod serios ce se poate întâmpla când aceeași majoritate parlamentară care a forțat acest rezultat are acum toate pârghiile deciziilor politice, inclusiv guvernarea.
Și chiar dacă nivelul deficitului bugetar poate fi interpretat ca o decizie politică, depășirea sistematică a unui nivel de prudențialitate prin măsuri populiste costă foarte scump. Nivelul de îndatorare va crește iar generațiile viitoare vor plăti acest mod de gândire.

Prin urmare, aici nici nu mai este vorba de ceea ce spune sau nu Comisia Europeană, prin instrumentele standard pe care le are la dispoziție și pe care le poate declanșa încă de la primele semne atunci când constată abateri sistematice de la normele europene de prudențialitate. Aici este vorba despre responsabilitatea față de propria comunitate căreia îi amanetezi viitorul prin măsuri populiste, cu efecte pozitive pe termen scurt dar negative pe termen lung."

Citește și
Politic • pe 18.12.2020 la 09:04
Foto
Odiseea formării noului Guvern continuă cu o nouă rundă de negocieri. Bătălia se dă pe cele mai înalte funcţii în stat
recomandari pe a1.ro
Ziua nu mai are 24 de ore. Pământul se învârte mai repede decât credeam. Ce au descoperit oamenii de știință
Politic • pe 14.12.2020 la 14:24
Dacian Cioloș, după consultările de la Cotroceni: "Nu vrem nicio formulă în care să fie implicat PSD"

Top știri

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată
1
Extern • ieri la 08:28

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată

Marian Drăgoi, un român în vârstă de 19 ani, a fost protagonistul celei mai rapide urmăriri cu poliția din Marea Britanie. Joi, tânărul a încercat să fugă din tribunal, înainte ca instanța să-l condamne la 46 de săptămâni de închisoare.

PARTENERI
Câți bani are, de fapt, Bianca Drăgușanu și cum îi câștigă
pe spynews.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
pe antenasport.ro
"De asta îi spun 'soarele meu'!". El este bărbatul care a făcut-o pe Anamaria Prodan să fie în extaz: "Ne iubim la nebunie"
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
11:55 Nicuşor Dan: „Începem procedurile pentru înlocuirea sistematică a rețelei de termoficare” 11:53 Comercianţi de etnobotanice, care importau marfă din China şi Olanda, arestaţi preventiv 11:22 Generalul Nikolai Antoshkin, eroul care a supraviețuit radiațiilor de la Cernobîl, a fost răpus de coronavirus 11:22 Încă un cadru medical s-a stins din viaţă din cauza coronavirusului. Asistenta Alina Nicoleta Pavel s-a stins din viaţă la vârsta de 42 de ani, 11:13 Țara care nu-și va redeschide granițele pentru călătorii străini nici în 2021 10:12 Bucureștenii, fără apă caldă și căldură în plin ger. Mai multe blocuri din sectoarele 1, 2, 4, 5 şi 6 sunt afectate 10:06 Român reţinut în Germania, după ce a fost prins conducând o maşină supraaglomerată şi cu o asigurare falsă 10:02 A dormit trei luni într-un aeroport de frica coronavirusului. Americanul a reuşit să intre şi în zona de securitate fără să fie observat 9:47 Platforma online pentru programări în etapa a doua de vaccinare, din nou disponibilă. Cei care doresc să se programeze pot accesa aplicația 9:22 Român mort într-un cumplit accident rutier, în Italia. Se întorcea cu familia de la biserică
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată fetița cu părul ca vata de zahăr căreia medicii i-au interzis să-și perie podoaba capilară. Suferă de un sindrom rar
A1.RO
Bianca Drăgușanu a vrut să se pozeze într-o poziție senzuală, dar un detaliu i-a uluit pe fani. Ce au observat la talia vedetei
A1.RO