Antena Meniu Search
x

Adevărații câștigători de pe urma prețurilor uriașe la petrol. Profitul BP s-a triplat: 7 miliarde de lire sterline

BP, o companie petrolieră din Marea Britanie, și-a triplat profitul în al doilea trimestru al acestui an, de pe urma prețurilor uriașe la petrol pe fondul războiului din Ucraina, scrie The Guardian

de Redactia Observator

la 02.08.2022, 11:09

Adevărații câștigători de pe urma prețurilor uriașe la petrol. Profitul BP s-a triplat: 7 miliarde de lire sterline
Adevărații câștigători de pe urma prețurilor uriașe la petrol. Profitul BP s-a triplat: 7 miliarde de lire sterline - Profimedia Images

Compania petrolieră a transmis, marți, că profitul său a crescut la 8,5 miliarde de dolari (6,9 miliarde de lire sterline) între aprilie și iunie, față de 6,2 miliarde în primele trei luni ale anului și 2,8 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2021. Profitul BP din primul trimestru a fost deja cel mai mare din ultimii 10 ani.

Vestea a fost criticată de parlamentara britanică Rachel Reeves, care a transmis că „profiturile uriașe” arată că guvernul a greșit „total” că a acordat reduceri fiscale semnificative companiilor petroliere.

„Oamenii sunt îngrijorați de creșterea din nou a prețurilor la energie în toamnă, dar din nou vedem profituri uimitoare pentru producătorii de petrol și gaze”, a spus ea. „Partidul laburist a susținut luni de zile nevoia introducerii unei taxe pentru aceste companii, care să ajute la reducerea facturilor, dar când conservatorii s-au întors în sfârșit, au decis să predea miliarde de lire înapoi producătorilor prin scutiri de taxe. Este total greșit”.

BP și-a recuperat pierderile după retragerea de pe piața din Rusia

Pe acelaşi subiect

Companiile petroliere din Marea Britanie și nu numai s-au bucurat de câștiguri record în ultimele luni, pe fondul creșterii prețurilor la energie. Pe măsură ce invazia din Ucraina continuă, analiștii au prezis că facturile anuale de energie din Regatul Unit ar putea crește la 3.850 de lire sterline în iarnă, de trei ori mai mult față de începutul anului 2022.

Shell a raportat săptămâna trecută profituri trimestriale record de aproape 10 miliarde de lire sterline între aprilie și iunie, în timp ce proprietarul British Gas, Centrica, a realizat profituri operaționale de 1,3 miliarde de lire sterline, majoritatea provenind de la divizia sa de foraj de petrol și gaze. Shell și Total din Franța au declarat săptămâna trecută că vor oferi și acționarilor miliarde de dolari în răscumpărări de acțiuni și dividende.

Compania petrolieră BP a înregistrat pierderi atribuibile de 10,384 miliarde dolari (19,385 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an, din cauza ieşirii de pe piaţa rusă, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, însă veniturile au crescut datorită majorării preţului la petrol. Fluxurile puternice de numerar i-au permis să-și reducă datoriile, într-un impuls suplimentar pentru investitori.

Reacția Guvernului britanic

După publicarea rezultatelor, o serie de politicieni britanici din opoziţie, printre care liderul laburist, Keir Starmer, au solicitat Guvernului conservator să impună companiei energetice un impozit pe câştigurile extraordinare, deoarece multe gospodării au dificultăţi în a face faţă creşterilor la facturile de energie. Însă, premierul britanic Boris Johnson a declarat atunco că un astfel de impozit poate prejudicia investiţiile în ţară, necesare, a spus el, "pentru a menţine jos preţurile la energie" pe termen lung.

Ulterior, guvernul Regatului Unit a avut un răspuns întârziat în urma presiunii politice pe fondul creșterii prețurilor la energie, introducând o taxă excepțională asupra „profiturilor extraordinare” ale companiilor petroliere. Cu toate acestea, impozitul de 25%, cunoscut sub numele de taxa pe profitul energiei, nu a intrat în vigoare decât pe 14 iulie, ceea ce înseamnă că nu se aplică profiturilor realizate de BP sau de alte companii petroliere în trimestrul al doilea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Adevărații câștigători de pe urma prețurilor uriașe la petrol. Profitul BP s-a triplat: 7 miliarde de lire sterline