Rușii se joacă cu nervii Europei. De ce a urcat prețul petrolului după ce Gazprom a anunțat că taie livrările de gaze la 20% prin Nord Stream 1
Prețul petrolului a crescut marți pentru a doua zi consecutiv din cauza preocupărilor tot mai mari legate de aprovizionarea energetică în Europa după ce Rusia, un furnizor cheie de petrol și gaze naturale, a redus iar livrările de gaze prin Nord Stream 1 la 20% din capacitate, relatează Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent pentru luna septembrie au crescut marţi cu 1,66 dolari, sau 1,6%, până la 106,81 dolari pe baril, până la ora 06:18 GMT, după ce luni au urcat cu 1,9%. Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au crescut marţi cu 1,47 dolari, sau 1,5%, la 98,17 dolari pe baril, după ce luni au urcat cu 2,1%.
Diferența dintre indicele de referință al petrolului european și internațional (Brent) și indicele de referință al petrolului american (WTI) a ajuns la niveluri nemaivăzute din iunie 2019, deoarece reducerea cererii de benzină în Statele Unite afectează țițeiul american, în timp ce oferta redusă în Europa susține Brentul. ”Rusia rămâne imprevizibilă în spațiul energetic, menținând sus prețurile, o situație puțin probabil să se schimbe în curând”, a explicat Jeffrey Halley, analist la OANDA.
Rușii se joacă cu nervii Europei. Unele țări nu-și vor putea reface stocurile de gaze
Gazprom a anunţat luni că livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania vor scădea la doar 20% din capacitate. În urma reducerii livrărilor de gaze rusești, unele ţări din Europa nu-și vor putea îndeplini obiectivele de refacere a stocurilor de gaze naturale înainte de perioada de iarnă când e cerere mare. Germania, cea mai mare economie a Europei, riscă să raționalizeze gazul destinat industriilor, prioritizând consumul casnic.
- Vladimir Putin, acuzat de ''joc duplicitar'' de ministrul german al economiei după reducerea livrărilor de gaze
- Noua metodă de șantaj a Rusiei la adresa UE. Livrările de gaze prin Nord Stream 1 ar putea scădea la 20%...
- Germania este în pragul recesiunii. Încrederea în economie s-a prăbuşit în luna iulie
Acest lucru ar putea determina consumatorii să înlocuiască gazul cu produse petroliere, în special motorină. Dar şi asta implică și riscuri, deoarece Rusia este cel mai mare furnizor de motorină din Europa iar prețurile pentru acest combustibil sunt estimate să crească.
”Prețurile mai mari la gaze, declanșate de presiunea rușilor, ar putea determina o trecere de la gaze la țiței și ar putea susține prețurile petrolului”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.
De ce a urcat prețul petrolului
Livrările cu țiței, produse petroliere și gaze în Europa au fost reduse de o combinație de sancțiuni occidentale și dispute cu Rusia legate de plăți după invadarea Ucrainei, pe care Moscova o numește ”operație militară specială”.
Scăderea cererii din cauza prețurilor ridicate la țiței și carburanți și așteptarea unei noi creșteri a dobânzii cheie în Statele Unite au pus presiune pe prețuri.
”Va continua să existe pentru ceva timp o oscilație între preocupările legate de o cerere redusă din cauza încetinirii economice pe fondul creșterii dobânzilor în SUA și temerile legate de o diminuare ofertei din cauza conflictului prelungit Rusia-Ucraina”, a explicat Kikukawa. Acesta a prezis că țițeiul WTI se va tranzacționa în jurul prețului de 100 de dolari pe baril.
Sunt așteptări ca Banca Centrală a SUA să majoreze miercuri din nou dobânda cheie cu 0,75%. Această creștere poate reduce activitatea economică și, prin urmare, poate afecta creșterea cererii de combustibil. Atmosfera pieței oscilează între preocupările legate de instabilitatea ofertei și așteptările pentru o cerere mai slabă de combustibil din cauza căderii economiei globale, au declarat analiștii de la Haitong Futures.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰