Video Administratorii de bloc, scoși la pensie de sistemul e-Factura: "Țara arde și baba se piaptănă. Tot felul de găselnițe"
Sistemul e-Factura scoate la pensie adminstratori de bloc cu vechime. Toată experienţa lor nu mai valorează nimic în faţa sistemului electronic, se plâng ei. În plus, implementarea acestuia aduce costuri suplimentare asociaţiei de proprietari. Un alt dezavantaj este că se găsesc greu înlocuitori pentru demisionari.
e-Factura a stârnit panică printre mulți administratori de bloc. Mulți bat în retragere din faţa spațiului virutal.
- Administrator: Fac administrație de mai mult de 30 de ani, nu am avut nicio problemă, dar acum din cauza facturii trebuie să renunț la o parte din asociații că nu mă descurc la 73 de ani, e mai greu pentru așa ceva.
- Petru Olariu, președinte Federația Asociațiilor de Proprietari din Timișoara: Ei acuma, de frică se duc, caută pe cineva care știe să le facă factură în sistemul e-Factura. Dau niște bani acolo că să le facă factură, administratorul de la el din buzunar. Nu pot să-mi dau seama cum poate să judece cineva că o asociație de proprietari e agent aconomic.
Unii administratori de bloc au apelat la firme de contabilitate, pentru a-i ajuta cu e-Factura
Radu Chisăliță, administrator de bloc de 39 de ani, a apelat la o firmă de contabilitate, care îl va ajuta acum şi cu facturile electronice.
- Dacă avem E-Factura, e nevoie şi de vouchere de digitalizare. Patronatele le cer pentru că antreprenorii nu ştiu...
- Cum ar putea să scadă facturile la gaze, în Bucureşti, dintr-o singură mişcare. Anunţul făcut de ministrul...
- Solicitarea antreprenorilor români, după ce e-Factura le-a dat bătăi de cap. Doi din trei spun că au costuri mai...
- Radu Chisăliță, administrator: La noi în România e o zicală: țara arde și baba se piaptănă, cam așa este și noua găselniță cu e-Factură care pentru noi e încă o piatră de moară. Acum, semnătură electronică, spațiu virtual pe calculator, tot felul de găselnițe care pe noi ne îngreunează.
- Iulia Pop, reporter Observator: Sistemul e-Factura are două componente: prima este obligația de a transmite facturile emise, în vigoare din 1 ianuarie, și obligația de a primi facturile de la furnizorii de utilități publice sau servicii, care se va aplică din 1 iulie. Doar până la sfârșitul lunii martie nu se dau amenzi pentru nerespectarea obligației de a înregistra facturile electronic.
Unii au speculat momentul şi au umplut scările de bloc cu pliante ale firmelor care îşi oferă serviciile contracost. Pentru cei care nu se descurcă, autorităţile ar putea face o concesie.
- Iulia Pop, reporter Observator: Ministerul Finanțelor a anunțat că se ia în considerarea amânarea termenului de la care se vor aplica amenzi, în condițiile în care din ce în ce mai mulți oameni se plâng că sistemul digital al ANAF este greu de folosit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰