Video Afacerea care a luat avânt în România. Producătorii s-au aliniat cu preferinţele clienţilor: "Aduce multă satisfacţie"
Bun e vinul, mai ales atunci când ştim cum să-l gustăm corect! Peste 40 de producători şi oenologi le-au împărtăşit din secrete curioşilor care au ajuns la cel mai mare târg de profil din Capitală. Pentru că românii au prins gustul bulelor, vedeta acestei ediţii a fost vinul spumant, pe care au început să-l producă tot mai multe crame de la noi.
Un vin bun se bea dintr-un pahar pe măsură, este primul sfat al specialiştilor, care spun că numai aşa se simt aromele "ca la carte".
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Degustarea de vin trebuie să pornească de la calitatea paharului. Sticla trebuie să fie cât mai subţire, în aşa fel încât să păstreze temperatura corectă a băuturii şi transparentă, pentru a vedea culoarea.
Attila Ferencz, distribuitor pahare: Moda se schimbă şi la pahare. Primele două sunt pentru vinuri roşii. Burgundul este un tip de vin mai corpolent şi de aceea forma paharului trebuie să fie un balon pentru a se aerisi vinul. Această formă este special pentru vinurile albe, următorul este paharul de şampanie. Al cincilea pahar este un pahar universal.
Şi apa băută cu sau lângă vin este la fel de importantă
Şi apa băută cu sau lângă vin este la fel de importantă. Ea poate să potenţeze sau să estompeze gustul.
Silvia Ştefanuca-Şerban, somelier de apă: Pentru vinul alb, care de regulă este un vin delicat, ar trebui să alegem întotdeauna o apă plată cu PH neutru şi mineralizare scăzută. La vinurile rose putem să mergem cu un PH un pic mai acid, pe când la vinurile roşii, unde avem taninuri puternice, avem arome puternice, putem să mergem cu apele efervescente. Şi putem să căutăm ape care au un conţinut mai ridicat de calciu, de sulfaţi şi să fie intens hidrogenate.
Experţii ne recomandă vinurile spumante
Tot experţii ne recomandă anul acesta vinuri spumante, mai ales cele produse în România.
Adrian Brutariu, manager regional cramă spumante: A crescut semnificativ începând din 2019, unde oamenii au descoperit prin cinele gastronomice şi prin toată misiunea noastră că spumantul este un produs complementar mâncării şi poate deschide orice masă şi aduce multă satisfacţie. Avem doar metodă tradiţională, ce presupune a doua fermentare în sticlă.
Cine a venit să guste din sortimentele prezentate la târg, a avut de unde alege.
Alina Iancu, organizator evenimente cu vinuri: Sunt lansări de vinuri din recolta trecută, orgaizăm masterclassuri educative şi totodată facem asocieri gastronomice.
Cât costă să vizitezi o cramă
Pentru o experienţă completă, vizitatorii au fost invitaţi la crame.
Călin Nicolae, director de vânzări cramă: Preţurile încep de la 400 de lei pe noapte, cu tot cu vin inclus, cu cină. Avem tur de cramă. Avem o piscină, avem terenuri de tenis şi toate traseele care se pot face de la noi din cramă.
Producţia de vin românesc a crescut cu 15% anul trecut, clasând România pe locul 6 în top european.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰