Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se face Eiswein, vinul de gheață din România. L-a cucerit și pe Papă: "Este de o mare complexitate. Nu băut, savurat!"

E vremea culesului într-o podgorie din Valea Târnavelor pentru cel mai pretenţios soi: Eiswein sau vinul de gheaţă. Licoarea delicioasă este comandată în fiecare an la Vatican şi are mare succes în lume, din Statele Unite până în Japonia. Sute de oameni au ieşit în vie cu noaptea în cap, pe un ger năprasnic: este doar una dintre condiţiile necesare pentru ca rezultatul să fie fără cusur.

de Redactia Observator

la 13.01.2024 , 21:05

E ger sticlos în Valea Târnavelor din Alba, dar în podgorii peste 300 de oameni au ieşit la cules. Temperatura de -8 grade este perfectă pentru Eiswein, soiul de vin care se face din struguri îngheţaţi. Din cele 15 hectare cu Traminer roz va ieşi licoarea perfectă. 

  • Ioan Buia, somelier: Galben auriu strălucitor, cu nuanţe frumoase de mango, de pepene, de ... dacă vreţi, gutui. Este de o mare complexitate. Deosebit de plăcut. El trebuie... nu băut, savurat.
  • Ioan Marginean, director tehnic podgorie: Recoltăm stafide îngheţate. Se poate vedea şi pe viţa de vie. Concentraţia de zahăr va fi deosebită. Şi concentraţia în arome. Strugurii au deja o aromă de trandafir amestecată cu aromă de caramel. 

Vinul rar l-a cucerit şi pe Papa Francisc. În timpul vizitel la Blaj din anul 2018, l-a savurat din potirul său. De atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, Vaticanul comandă vinul de gheaţă românesc. 

Vezi și
  • Claudiu Necșulescu, proprietar cramă: Cu mândrie spun că a ajuns pe toate meridianele, din Japonia, până în America.
Pe acelaşi subiect

 Culesul ideal pentru Eiswein începe după trei zile cu temperaturi sub -10 grade

  • Ioan Marginean, director tehnic podgorie: Am avut anul acesta cu -10, -12,8 grade şi în moementul recoltatului să fie cel puţin -7 grade. 
  • Marin Cucura, director tehnic: Undeva în jur de 3 tone o sa recoltăm. Undeva în jur de o mie de litri vor fi din alea 3 tone. 

Printre cei care au recoltat strugurii preţioşi au fost şi zeci de muncitori din Nepal. Recoltarea s-a terminat după doar patru ore. Iar strugrii au fost zdrobiţi rapid, încă îngheţaţi, pentru a da cel mai savuros must.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Cum se face Eiswein, vinul de gheață din România. L-a cucerit și pe Papă: "Este de o mare complexitate. Nu băut, savurat!"