Antena Meniu Search
x

Video Sorin a moștenit via bunicilor şi de 5 ani produce cel mai iubit vin din ţară. Cât costă o sticlă: "E de calitate, nu se găsea înainte în România"

Românii adoră vinul autohton! Busuioaca de bohotin a fost cea mai căutată în mediul online anul trecut. E un vin rose simplu, licoros şi uşor de înţeles spun specialiştii. Pe următoarele locuri sunt soiurile Fetească Neagră şi Fetească Regală.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 03.04.2024, 21:39

Vezi și

După cum îi spune şi numele, busuioaca îşi are orginile în Bohotin, un sat aflat la câţiva zeci de kilometri de Iaşi. Soiul se cultivă doar în câteva zone din România. Boabele de strugure sunt violet-roșcate. 

Busuioaca de Bohotin, preferata românilor

Sorin a moștenit viile de la bunici și de cinci ani produce licoarea apreciată de mulţi români. "E un vin rose demi-dulce sau demi-sec. E un vin simplu, dar cred că e un vin de calitate. Nu se găsea înainte în România", spune Sorin Crețu, producător Bohotin.

"Vinul produs din busuioaca de bohotin este unul licoros, însă are o aromă deosebită: de trandafir cu busuioc. Ceea ce impresionează, însă, este culoarea lui", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"Gusturile care sunt preferate din ce în ce mai mult sunt cele de vinuri aromate, cu rest de zahăr şi dacă se poate să fie roz, spumante, efervescente, e cu atât mai mult. Busuioaca de bohotin satisface din plin toate aceste nevoi şi de aceea interesul faţă de el este foarte mare", a explicat Cezar Ioan, somelier.

O sticlă de vin poate costa şi 70 de lei

Preţul pentru o sticlă porneşte de la 20 de lei şi ajunge la 70 de lei. 

"Clasamentul continuă tot cu vinuri româneşti, precum feteasca neagră şi feteasca regală. Specialiştii ne recomandă ca înainte de a degusta vinul, să îl privim şi ulterior să-l mirosim", spune Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

"Alegem vinuri din soiurile pe care le cunoaştem, aşadar aceste soiuri sunt soiuri uşor de apreciat, uşor de înţeles şi care contribuie la susţinerea soiurilor autohtone şi la încurajarea producătorilor în a produce vinuri din soiuri autohtone", adaugă Marinela Ardelean, expert în vinuri.

Şi vinul "cu bule" e tot mai popular, fie că vorbim de spumant, prosecco sau şampanie. "Cu el de fapt începem seara, tehnic vorbind aşa ar fi cel mai corect, pentru că papilele noastre sunt cumva adormite şi atunci le trezim în felul acesta. În sezonul cald, fără doar şi poate prosecco-ul este pe buzele tuturor la începutul serii", spune Ciprian Ionaşcu, somelier.

Sustenabilitatea îşi face loc şi în crame. Un vin bio costă circa 80 de lei, dar este creat cu atenţie şi responsabilitate faţă de mediu şi client. "Piaţa este încă la început, evident că e nevoie de educaţie. Tendinţa este în creştere. Ţine de procesul de vinificaţie şi este legat de tratamentele cu care via este prelucrată pentru a ajunge cu bine la vin", explică Radu Stanciu, proprietar magazin sustenabil.

Datele arată că un român consumă în medie puţin peste doi litri de vin pe lună. Ţara noastră este pe locul 13 în lume la producţia viticolă. Interesant este, însă, că 95% din ce producem, consumăm. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 10 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Sorin a moștenit via bunicilor şi de 5 ani produce cel mai iubit vin din ţară. Cât costă o sticlă: "E de calitate, nu se găsea înainte în România"