Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Afacerea deschisă la ţară de un britanic îndrăgostit de România. Cum a transformat o casă veche de peste 100 de ani din Runcu

Au venit turiști, au devenit antreprenori. E povestea mai multor străini care s-au îndrăgostit de țara noastră și au investit în mici afaceri în comunitățile care i-au adoptat. În Gorj, un englez a deschis o cafenea la țară. A venit în vizită la familia soţiei sale şi nu a mai vrut să plece. În același sat, un complex de căsuțe tradiționale a fost ridicat de la zero de un bosniac stabilit pe pământ românesc.  

de Diana Speretoiu

la 18.08.2024 , 20:02

Doris a crescut în Târgu Jiu, Martin în Marea Britanie. Cei doi sunt căsătoriţi de 10 ani. După ce a ajuns în România să-i cunoască familia soției, Martin s-a îndrăgostit iremediabil și de țara noastră. I-a plăcut atât de mult încât a cumpărat o casă în comuna Runcu, la munte.

"Ne-am întors acasă pentru a petrece Paștele cu părinții și plimbându-ne prin Runcu și Cheile Sohodolului, am văzut un loc de casă de vânzare și când am plecat înapoi, în două, trei zile, aveam loc de casă", spune Doris. "E un loc frumos. Avem cheile, avem râul, e un sat mic și frumos. Inițial, am zis că vom folosi această casă drept o casă de vacanță dar, în schimb, ne-am mutat aici permanent", adaugă şi Martin.

De puțină vreme, Martin a devenit antreprenor cu acte în regulă. A cumpărat o casă veche de peste un secol și a transformat-o în cafenea. "Această clădire a fost construită în 1906. A fost un han". A păstrat arhitectura veche a clădirii. Singur s-a ocupat doar de amenajarea interioară. Oglinzile din local le-a adus de acasă, din regat. "Sunt din puburile britanice. Sunt 1950, 1960 și 1970 şi le-am adus să decorăm acest bar. Erau tradiționale în pub-urile britanice la acea vreme".

Vezi și

Clienții și vecinii îl ajută acum pe Martin să învețe și limba română. "Mulțumesc. A fost primul cuvânt pe care l-am învățat". "Înainte eram doar cei doi străini care eram acasă. Acum ne știe toată lumea și au fost foarte primitori", spune şi Doris.

Pe acelaşi subiect

Turiştii străini care au devenit antreprenori în România

În același sat, la câțiva pași distanță, un complex turistic unic în județ a fost realizat de Alice și soțul ei, Bahroudin, originar din Bosnia Herțegovina. E compus din șapte căsuțe tradiționale, construite din lemn masiv, înconjurate de liniște, aer curat și verdeață.

"Ne-a plăcut foarte mult zona. E o zonă cu potențial turistic. Am investit într-un teren așa, mai mare. Am pornit de la zero. Tot ce vedeți e construit de noi", precizează Alice Dedic, administratorul complexului turistic.

Fiecare căsuță este decorată cu obiecte de colecție, aduse de peste hotare. "Cele mai multe sunt din Austria, din Serbia, Macedonia, Danemarca. Am adunat din toată lumea obiectele cu valoare. Toate căsuțele sunt construite tot din lemne vechi, din case vechi aduse, pivnițe, am refăcut totul de la zero. A durat 15 ani să realizăm ce am realizat aici", spune Alice Dedic, administratorul complexului turistic.

Iar oaspeții sunt încântați de ce găsesc aici. Localitatea este într-o continuă dezvoltare pentru că turiștii o descoperă în număr tot mai mare. Cei mai mulți ajung aici să viziteze Cheile Sohodolului, cu monument naturale spectaculoase, peisaje unice și locuri pitorești. 

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Afacerea deschisă la ţară de un britanic îndrăgostit de România. Cum a transformat o casă veche de peste 100 de ani din Runcu