Antena Meniu Search
x

Ajutorul de la stat pentru angajaţii reactivaţi din şomaj tehnic întârzie

Măsuri promise doar pe hârtie! Deşi Guvernul s-a angajat că plăteşte 41,5% din salariul de bază pentru angajaţii care revin din şomaj tehnic, timp de trei luni, plăţile încă nu au fost făcute, chiar dacă antreprenorii au plătit taxele în timp util. Peste câteva zile urmează o nouă scadenţă şi măsurile de criză promise de stat tot nu vin, se plâng oamenii cărora le-a ajuns cuţitul la os. Ministerul Muncii promite că dă banii la rectificare.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 22.08.2020, 23:10

Sursa Foto: iStock by Getty Images Vezi și
  • Au fost procesate cereri pentru 500 de mii de angajaţi.
  • Ajutorul e aşteptat de 60 de mii de angajatori.

Nici până acum angajatorii nu au primit de la stat banii destinaţi reactivării angajaţilor ţinuţi în şomaj tehnic. Zeci de mii de cereri zac în sertarele Ministerului Muncii.

60 de mii de angajatori asteapta cu sufletul la gura ajutorul de 41,5% din salariu, promis de stat. Nimeni nu le-a dat niciun răspuns, iar banii nu au fost virati în cont. Cei din Ministerul Muncii spun că abia după ce primesc partea lor din rectificare vor putea face plățile.

Paşii pentru accesarea sprijinului de 41,5% din salariu sunt clari. La începutul lunii angajatorul plăteşte salariile, iar până pe 25 ale aceleiaşi luni trebuie să plătească şi contribuţiile la stat pentru angajaţii care ar urma să beneficieze de acest sprijin. Până la aceeaşi dată trebuie să depună la ANOFM documentele necesare decontării banilor. În teorie, statul are la dispoziţie 10 zile, timp în care să analizeze cererea şi să facă plăţile. Aşadar, primii bani ar fi trebuit să ajungă la angajatori pe 5 august. Nici până azi nu s-a întâmplat asta.

Sterică administrează o patiserie în Constanţa. În criză, cuţitul i-a ajuns şi lui la os. Banii promişi de Guvern i s-au părut o gură de oxigen, asa că a depus cerere pentru 6 din cei 14 angajaţi.

Sterică Fudulea, administrator: Am aplicat pentru aceasta facilitate încă din data de 25 sau 26 luna trecuta. Nu am primit niciun raspuns pana astăzi.

Cum ştia că are derogare de la plata taxelor până pe 25 octombrie, a plătit dările către stat doar pentru cei şase angajaţi.

Sterică Fudulea, administrator: Am considerat ca dacă am facilitate de la stat de amânare a acestor datorii pana pe 25 octombrie sa îmi platesc furnizorii. Pentru ca tinandu-mi furnizorii în viața, ne ținem pe toți în viața.

Acum îşi face din nou calculele şi se gandeşte dacă nu cumva iese pe minus.

Sterică Fudulea, administrator: Mă gândesc la colegii mei care au 50 de angajați și solicita pt 10 angajați. Va dați seama ce înseamnă pentru 40 de angajați sa plătești acum neavand alta sursa de sprijin din partea guvernului.

Un exemplu la scară mică, dar care reflectă problemele de care se lovesc mulţi antreprenori.

Robert Croitoru, consultant fiscal: S-a creat putina panica în rândul populatiei, toată lumea aștepta acești bani, conta pe acești bani. Trăim niște vremuri în care niciun guvern de pe fata pământului nu a fost pregătit pentru așa.

Până acum au fost procesate cereri pentru 500 de mii de angajaţi. Ministerul Muncii spune că primele plăţi ar urma să fie făcute săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Ajutorul de la stat pentru angajaţii reactivaţi din şomaj tehnic întârzie