Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alimentele de bază s-au ieftinit considerabil, însă oamenii nu simt că fac economii. Explicațiile economiștilor

Scade inflaţia, pentru a patra lună la rând. Statisticile arată şi câteva reduceri de preţuri, însă doar la alimentele de bază. În rest, la mărfurile nealimentare şi la servicii, majorările faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt încă semnificative. În ciuda unei inflaţii mai mici, românii spun că nu simt că fac economii. 

de Mădălina Chiţac

la 12.06.2024 , 20:35

La 5,1% a ajuns inflaţia în luna mai, după o scădere de 0,8%. "Presiunile internaţionale, contextul internaţional este foarte favorabil. Preţurile alimentelor scad pe plan mondial, preţul petrolului s-a stabilizat, la care se adaugă ieftinirea energiei", a explicat Bogdan Glăvan, profesor de economie.

În ultimul an, cel mai mult s-au ieftinit alimentele de bază. Zahărul, spre exemplu, care este mai ieftin cu 13%. De asemenea, preţul făinii a scăzut cu 30 de procente şi mălaiul este mai ieftin cu 28%. Plătim mai puţin şi pentru ulei. Aici, preţul a scăzut cu 20% în comparaţie cu 2023. 

De cealaltă parte, pentru o listă întreagă de alimente preţul a crescut. La conserve din fructe, carne, peşte, brânză sau cafea. 

Vezi și

Energia şi gazele s-au ieftinit considerabil, pe lângă unele alimente de bază

Pe acelaşi subiect

Totuşi, unele mărfuri înregistrează creşteri uriaşe de preţ. Detergenţii continuă să se scumpească. Spre exemplu, o astfel de sticlă care are un litru a ajuns să coste aproape 50 de lei. Într-un singur an, preţul a crescut cu 24%, asta în ciuda anchetei pornite de Consiliul Concurenţei care investighează aceste majorări de preţuri. 

Şi medicamentele sunt mai scumpe, tot cu 24%. 

"Serviciile au crescut foarte mult, aproape de 10%, cu 9,29%. Serviciile nu au crescut atât de mult în lunile anterioare. S-au mai regăsit şi creşteri de salarii", a explicat Veronica Duțu, analist fiscal.

"În ultimă instanţă, oamenii au cerut salarii mai mari pentru a-şi recupera puterea de cumpărare erodată de inflaţie. Acolo salarizarea joacă un rol important", a explicat Bogdan Glăvan, profesor de economie. 

Pentru biletele de avion, spre exemplu, tarifele au crescut cu 21%.

Inflaţia va continua să scadă, spun analiştii

Când vom resimţi şi noi primele tăieri de preţuri? 

"Nu cred că se va vedea asta în curând, scăderea preţurilor. De fiecare dată când Guvernul a crescut taxele, această creştere de taxe s-a regăsit în preţurile de consum", a declarat Veronica Duțu, analist fiscal.

BNR prognozează că în următoarele 6 luni inflaţia va mai scădea cu doar 0,2 puncte procentuale, până la 4,9 la sută. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri economice » Alimentele de bază s-au ieftinit considerabil, însă oamenii nu simt că fac economii. Explicațiile economiștilor