Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alimentele viitorului, prezentate la singurul târg din țară dedicat cercetării alimentare

Cei mai buni cercetători și specialiști din țară și din străinătate participă, zilele acestea, la INOV.ALIMENT, singurul târg din România dedicat exclusiv cercetării alimentare. Timp de cinci zile, zeci de cercetători își vor prezenta lucrările științifice despre alimentele viitorului, în fața specialiștilor și oamenilor de afaceri. Ce e clar e că sistemul alimentar va suporta transformări majore, în viitor, iar factorii cheie sunt educația și inovarea. 

de Redactia Observator

la 24.11.2022 , 08:18

Deși, în realitate, transformarea sistemului alimentar, așa cum era prevăzut în Agenda 2030, are un decalaj, din cauza Pandemiei de COVID 19 și a războiului din Ucraina, Organizația Națiunilor Unite mizează, totuși, pe cercetare. Anul acesta, ONU a lansat, în premieră, strategia pentru știință și inovare. 

Cătălina Constantin, reprezentant al României al ONU la Roma: Evoluţiile din regiunea noastră, trebuie să spunem că asta este, afectează şi redefinesc în fiecare zi variabilele pe care se conturează activitatea tuturor organizațiilor ONU de aici de la Roma şi vorbim inclusiv de programul alimentar mondial. În multe dintre situații problema principală, în acest moment, este accesibilitatea produselor agricole sau a materiilor prime agricole. 

László Borbély, consilier de stat: Un sistem alimentar durabil înseamnă foarte multe elemente care trebuie să concure pentru a avea o agricultură competitivă. Avem o Uniune Europeană cu o circulație a mărfurilor liberă și trebuie să demonstrăm că suntem buni. Noi suntem buni. Noi avem o experiență a agriculturii vastă. Din păcate, în ultimii ani, am pierdut puțin din acest avans. Deocamdată ne-am descurcat, aș zice eu, dar, pe termen mediu și lung, trebuie să avem foarte multă grijă.

Vezi și

Specialiștii prezenți la INOVALIMENT spun că gastronomia are doar de câştigat prin elaborarea unor reţete noi. 

Prof. Dr. Dilistan Shipman: La şcoală în primul an le spun studenţilor cum să gătească, cum să aprecieze ingredientele, cum să le utilizeze reţete standardizate, cum sa nu arunce nimic şi să folosească totul. Cred că sistemul alimentar se va schimba. Depinde cât de mult ne vom educa. În alimentația viitorului îşi fac loc şi proteine alternative din substitute vegetale de carne, insecte sau alge marine. 

Prof. Dr. Mircea Oroian, decan Facultatea de Inginerie Suceava: Toate insectele au un conținut de fibre insolubile ridicat, unele studii arată că, aceasta fibră insolubilă este metabolizată de către organismul uman. Costurile, momentan, ar fi destul de ridicate. Nu există niste ferme specializate de viermi, de lăcuste, la nivel European. Noi am achiziționat făină de grâu adusă din Thailanda, la 250 de lei, prețul de la noi, este un preț destul de mare. 

Principala concluzie a conferințelor științifice din cadrul târgului INOVALIMENT este aceea că, puterea transformării sistemului alimentar stă în cercetare și inovare. Târgul se va încheia pe 25 noiembrie, când vom afla și câștigătorul Marelui Premiu INOVALIMENT 2022

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri economice » Alimentele viitorului, prezentate la singurul târg din țară dedicat cercetării alimentare