Antena Meniu Search
x

Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card

Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră pe card. Alocaţia a fost majorată şi anul acesta. Coaliția de guvernare a decis ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației începând din ianuarie 2023.

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 16:24

Alocaţii de stat pentru copii 2023
Alocaţii de stat pentru copii 2023 - Shutterstock

Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card. Un nou an vine la pachet şi cu noi calcule pentru părinți. Dacă în luna ianuarie părinții au încasat pe alocațiile copiilor cu vârste între 2 și 18 ani suma de 243 de lei. Din februarie, alocaţia a crescut cu circa 10 procente. Pentru copiii de până la 2 ani, în schimb, majorarea anunțată pentru anul în curs este de 30 de lei. 

Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card

Creșterea alocațiilor în 2023 este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se realizează în funcţie de rata inflaţiei. 

Inițial, Guvernul României a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021. Mai exact, alocaţiile urmau să fie majorate cu 5,5% sau aproximativ 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.

Pe acelaşi subiect

Totuși, într-un interviu acordat TVR, ministrul Muncii din România, Marius Budăi, a anunțat că alocațiile vor creste cu peste 10%. ”Vor creşte alocațiile copiilor. Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”, a declarat ministrul. 

Alocații 2023: Câți bani în plus primesc copiii 

Alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, după cum urmează: 

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 
  • 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;
  •  600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap. 

Alocația lunară de plasament a fost majorată la 950 de lei 

Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei. 

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, se arată în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 

Cine beneficiază de alocația lunară pentru copii

Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Copii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi şi ei alocația de stat. Pentru a putea beneficia, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul în România.

O condiție obligatorie pentru a depune dosarul este ca părintele care solicită plata alocației să dețină buletin de identitate românesc și să fie transcris certificatul de naștere al copilului.

În ultimii ani, alocaţia în România a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.

Când intră alocația lunară pe card în 2023

Întrucât data poate varia în anumite situații, mulți dintre părinții care încasează pe card alocațiile copiilor vor să afle pe ce dată intră banii. Potrivit legii, copilul este titularul dreptului la alocația de stat, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.  

Plata alocației de stat se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar. Legea nu prevede o dată exactă pentru intrarea alocațiilor copiilor pe cardurile părinților, însă în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.

În cazul în care niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar în care să se facă plata, banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Data la care se primeşte alocaţia, în mod normal, este tot 8 ale lunii, însă plata poate să întârzie în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.

Cine poate încasa alocaţia de stat pentru copii

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la jumătatea lunii aprilie, cu majoritate de voturi, proiectul de lege care are obiect de reglementare completarea art. 38 din Legea nr. 217/2003, precum şi modificarea Legii nr. 61/1993, în sensul instituirii posibilităţii încasării alocaţiei de stat pentru copii de către părintele căruia i s-a încredinţat minorul spre creştere şi educare, în situaţia emiterii de către instanţa de judecată a unui ordin de protecţie în caz de violenţă domestică. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, potrivit Agerpres. 

Potrivit unui amendament, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri: interdicţia pentru agresor de a încasa alocaţia de stat pentru copii şi încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/persoana căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia.

Interdicţia se comunică, de îndată, agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială sau a municipiului Bucureşti, după caz. Alocaţia este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul, sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta/aceasta.

Alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau a convenţiei autentificate de notar public cu ocazia divorţului ori, în caz de neînţelegere, pe baza hotărârii judecătoreşti sau a ordinului de protecţie emis de instanţa judecătorească, părintelui/persoanei căruia/căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa copilului.

Alocaţia este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta/aceasta, prevede un alt amendament.

În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul actualizează normele metodologice de aplicare a Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2008 cu modificările ulterioare. 

Situaţii când se suspendă alocaţia de stat

Există mai multe situaţii în care se suspendă achitarea alocaţiei de stat pentru copii  2023. Un astfel de caz apare în situaţia în care se schimbă reprezentantul legal al copilului. De asemenea, suspendarea achitării alocaţiei de stat pentru copii intervine şi în momentul în care tânărul sau reprezentantul legal al acestuia nu a încasat drepturile pe o perioadă de trei luni consecutiv.

Conform specialiştilor, în ambele cazuri, "reluarea în plată se face pe bază de cerere scrisă întocmită de reprezentantul legal al copilului care se înregistrează la direcția teritorială".

Pe de altă parte este evident că plata alocaţiei de stat pentru copil încetează dacă a survenit decesul copilului sau al tânărului.

Cine are dreptul la alocaţie monoparentală şi care este valoarea ei

Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă conform prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin HG 38/2011 cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul nr. 1474/2011.

Familia monoparentală este familia formată dintr-un singur adult și copiii aflați în întreținerea acestuia și care locuiesc împreună cu acesta.

Acte necesare pentru doraul de alocaţie 2023

  • Certificat de naștere românesc al copilului minor;
  • Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
  • Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
  • Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
  • Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
  • Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
  • Extras de pe contul bancar.

Copiii născuți în străinătate primesc alocație

Pentru copiii născuți în străinătate, părinții sau, după caz, reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună un dosar pentru alocație la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința. Dosarul de alocație trebuie să conțină următoarele acte:  

1) Cerere pentru acordarea alocației de stat pentru copii semnată de reprezentantul legal al copilului; 

2) Documente justificative, respectiv: copia certificatului de naștere al copilului (transcris dacă este cazul) și al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care rezultă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și documente justificative care să ateste faptul că minorul a benficiat/nu a beneficiat de prestații sociale în spațiul UE.  

Dacă familia se mută și se schimbă adresa, iar părinții vor să primească drepturile bănești prin poștă, aceștia trebuie să meargă la Direcția Muncii, birou sau compartiment „Alocații copii“, având asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.  

Reprezentanţii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au anunţat că alocaţiile copiilor din România au reprezentat, în luna ianuarie, o cheltuială de peste un miliard de lei. Suma medie plătită a fost de aproximativ 300 de lei, peste 3,6 milioane de copii beneficiind de alocaţie în luna ianuarie.

Autorităţile se aşteptau ca bugetul pentru plata alocaţiilor să crească în mod semnificativ în luna februarie, când practic intră pe carduri alocaţia pentru luna ianuarie, deci prima alocaţie mărită din acest an. 

Schimbare cont alocaţie copil

Părinţii care doresc să schimbe contul în care primesc alocaţia celui mic trebuie să aibă asupra lor un extras din contul respectiv, cu care să meargă la "Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului". Acolo vor depune o cerere de virare a alocaţiei în contul specificat. 

Schimbare adresa alocaţie copil

Potrivit celor de la Portal Învăţământ, în cazul în care familia se mută şi adresa se schimbă, iar părinţii vor să primească alocaţia prin poştă, aceştia trebuie să meargă la Directia muncii, birou sau compartiment "Alocaţii copii" şi să aibă asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.

Unde se depun actele pentru alocaţie copil nou născut

Copilul nou născut are dreptul la alocaţie, dar familia trebuie să depună anumite documente la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectorului în care locuieşte. 

Acte necesare pentru alocaţia de stat pentru copii:

  • cerere tip;
  • copie CI/BI părinţi – 1 copie xerox pentru mama şi 1 copie xerox pentru tata;
  • copie şi original – certificat de naştere copil;
  • copie şi original –  livret de familie - actualizat - se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă;
  • copie hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
  • copie hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
  • copie acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinţi sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre ţările UE;
  • extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card