Românii pot cere amânarea ratelor din 6 aprilie. Care sunt condițiile
Românii pot cere din 6 aprilie amânarea ratelor. Reporterii Observator au studiat normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă inainte de publicarea in monitorul oficial. Iată care este profilul clientului ce poate cere păsuirea băncilor.
- Care sunt condițiile.
- Ce spun analiștii.
Românii pot cere din 6 aprilie amânarea ratelor. Reporterii Observator au studiat normele de aplicare ale ordonanţei de urgenţă inainte de publicarea in monitorul oficial. Iată care este profilul clientului ce poate cere păsuirea băncilor.
O declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că aveţi probleme financiare, este singura condiţie pentru a cere amânarea ratelor. Solicitările se depun la bănci în 45 de zile de la publicarea ordonanţei în monitorul oficial. Adică până la mijlocul lunii mai.
Cu alte cuvinte, firmele trebuie să dovedească faptul că se află în incapacitate de plată a ratelor, fie pentru că nu mai au piaţă de desfacere, fie pentru că li s-au diminuat semnificativ încasările. Prin urmare, şi veniturile. În plus, trebuie să aibă şi certificatul pentru situaţii de urgenţă, emis de Ministerul economiei.
- O insulă privată din Panama costă mai puțin decât un penthouse în București sau un apartament în Londra
- Wall Street a înregistrat cea mai proastă zi din ultimii cinci ani, după războiul comercial declanșat de Trump
- Regula celor trei R. Cum să îţi redecorezi casa la un sfert din preţul pieţei
- Tinerii români au bătut recordul la şomaj în Europa. Cei care reuşesc să se angajeze dau naştere unui nou trend
- Leguma pe care se bat producătorii, deşi răsadurile costă enorm. Preţul unei singure seminţe: "Merită tot...
În normele de aplicare, sunt precizate şi câteva situatii in care românii care au credite pentru case, pot cere păsuirea ratelor. Printre acestea, vorbim de şomajul tehnic, concedierea, reducerea veniturilor ori plasarea in carantina, ori izolare la domiciliu.
Cei care vor cere amânarea ratelor pentru creditele ipotecare, trebuie să ştie că nu se capitalizează dobândă la dobândă. Atenţie însă: asta nu înseamnă că la finalul celor 9 luni de amânare, rata lunară nu va creşte, atrag atenţia experţii.
Costul e de aproximativ 70 de lei. Un calcul simplu arată că pentru un credit de nevoi personale, de 50 de mii de lei, luat pe o perioadă de cinci ani, rata lunară va creşte, după cele nouă luni de suspendare, de la 1.062 de lei la 1.136 lei.
Românii nu au mai avut răbdare să aştepte ordonanţa şi s-au adresat direct băncilor. Primele patru bănci din ţară au primit aproape 60 de mii de solicitări de păsuire a ratei pe oferta proprie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰