Antena Meniu Search
x

Video Amâni ieşirea la pensie, însă vei primi mai mulţi bani. Proiectul de ordonanţă pregătit de Guvern

Statul încearcă să economisească bani pentru pensii prin menţinerea seniorilor în câmpul muncii. Dacă aleg să muncească deşi au implinit varsta de pensionare vor primi bani în plus. Experţii trag însă un semnal de alarmă însă: presiunea pe buget va fi si mai mare.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 22.07.2021, 21:44

Vezi și

În România vârsta standard de pensionare este 65 de ani în cazul bărbaţilor şi 62 de ani în cazul femeilor. Cei care muncesc şi după pragul legal vor avea mai mulţi bani la pensie, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă. Şi asta pentru că punctajul lunar va fi cu 50% mai mare.

Adrian Negrescu, consultant economic: "Practic își vor creşte pensiile cu câteva sute de lei sau poate chiar mai mult în funcție de ce job au". Printre angajaţi, părerile sunt împărţite. 

Cornel, instalator: "Sunt de acord cu treaba asta, dar care poate sa muncească. Sunt în instalații sanitare, nu ma deranjează și o să lucrez pana la 80 de ani dacă e cazul dar eu îmi achit toate datoriile către stat. Nu iau banii numănui. Deja la 65 de ani nu mai ai aceeași capacitate de muncă. Probabil la 60 de ani deja de gândești mai am 5 ani sa ies la pensie". 

Economiştii spun că această initiativă legislativă încearcă să acopere şi golul lăsat de meseriaşii plecaţi peste hotare. Dan Schwartz, consultant fiscal: "Noi contribuabilii vom plăti mai mult pentru a plăti pensiile suplimentare ale acestor persoane. Dar economia, în general, poate să câştige. Este un ajutor pentru mediul de afaceri". 

Pe acelaşi subiect

O presiune suplimentară pe bugetul de pensii

Corina Diaconu, expert în resurse umane: "Angajatorii câștiga oameni cu experiența. Nu există în acest moment niciun fel de facilităţi fiscale, însă în mod clar vor avea în schimb seniori cu experiența". Totul cu un preţ: o presiune suplimentară pe bugetul de pensii. 

Adrian Negrescu, consultant economic: Până la urmă acești oameni la un moment dat vor ieși la pensie – între trei și cinci ani de acum încolo iar asta înseamnă mai mulți bani necesari pentru pensiile lor".

O altă facilitate luată în calcul de ministrul Muncii este aceea de a permite cumulul pensiei anticipate cu salariul la privat. În momentul de faţă 1,2 milioane de angajaţi ar putea ieşi mai repede din câmpul muncii. 

Corina Diaconu, expert în resurse umane: "Măsurile pe care Guvernul ar trebui să puna accent ar trebui să fie legate chiar de tineri. Există un numar destul de mare de tineri care nici nu muncesc, nici nu studiază și ar trebui stimulaţi". 

La nivel naţional rata somajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 si 24 de ani a sărit de 21%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. 

"Pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Amâni ieşirea la pensie, însă vei primi mai mulţi bani. Proiectul de ordonanţă pregătit de Guvern