Antena Meniu Search
x

Video În ce condiţii vor fi împuşcaţi urşii care dau târcoale gospodăriilor. Soluţia este însă una pe termen scurt

Guvernul a dat unda verde ca urşii periculoşi care atacă oameni sau intră în gospodării sa fie împuşcaţi. Se va încerca înainte mutarea animalelor, dar dacă acestea revin şi sunt agresive vor putea fi omorâte.

de Redactia Observator

la 21.07.2021, 21:20

Vezi și

În 2016 în România existau nu mai puţin de 6.000 de exemplare. De atunci, numărul lor s-ar fi dublat, asta în condiţiile în care nu avem o legislaţie sau o strategie prin care populaţia de urşi să fie ţinută sub control. Guvernul lucrează la o strategie de 10 milioane de euro, bani europeni, care prevede o evaluare a animalelor, dar şi crearea unui sanctuar de 60 de hectare. 

Un compromis

Cîţu: "Am putea avea aceasta strategie implementata și cu măsuri în cel mult un an de zile".

Până atunci însă a fost găsită o soluţie de compromis astfel încât oamenii care locuiesc în zone precum Harghita sau Covasna să se simtă în siguranţă. În ultima perioadă prezenţa urşilor în zonele respective era una zilnică. Oamenii au ajuns să se trezească în toiul nopţii cu animalele în casă sau în gospodării. Iar autorităţile nu puteau interveni în niciun fel. O dată cu adoptarea ordonanţei de urgenţă, în fiecare localitate se va face o echipă de intervenţie, care va putea interveni imediat, însă gradual. 

Pe acelaşi subiect

Robert Szep, secretar în Ministerul Mediului: "Echipa de intervenție e condusă de reprezentantul autortăţii publice locale. Trebuie să fie prezent în echipa jandarmii care vor avea rolul de a asigura zona. Trebuie să fie prezent personalul tehnic de specilitatea din partea gestionarului fondului de vânătoare. Din echipa mai face parte și un medic veterinare cel care gestineaya substantele letale în cazul eutanasierii".

Iniţial echipa de intervenţie încearcă alungarea ursului din zona populată de oameni, însă dacă acesta revine în comunitate sau echipamentele de protecţie precum gardul electric nu mai sunt eficiente, echipa de intervenţie poate tranchiliza animalul şi acesta va fi relocat. 

O soluţie pe termen scurt

Robert Szep, secretar în Ministerul Mediului: "Mai avem o a treia situaţie în care riscul este mare e posinbila intervenţia prin eutanasiere sau împuşcare. Sunt situaţii extreme pentru ca vom încerca cu primele două cazuri să le punem în operă".

Soluţia este însă una pe termen scurt. Tamaş Şandor, preşedinte CJ Covasna: "Nu există comună sau oraş în judeţul în care să nu fi existat vreun caz. Nu e o rezolvare definitivă și totala dar e un pas foarte important pentru ca introduce deiyia la nivel local". 

ONG-urile sunt împotriva ordonanţei de urgenţă şi spun că urşii ar trebui monitorizaţi o perioadă mai lungă de timp până când ajung să fie eutnasiaţi sau împuşcaţi. În plus, aceştia susţin că prin acest act normativ Ministerul Mediului dă liber la o vânătoare mascată. 

Şi turiştii contribuie de multe ori la venirea urşilor către zonele locuite. Unii dintre ei nu doar că îi fotografiază sau îi filmează dar îi şi hrănesc. Acest lucru este interzis prin lege şi amenzile sunt cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. În ultimele două săptămni doar trei persoane au fost amendate. Acum, Guvernul vrea să dubleze sau chiar să tripleze aceste sancţiuni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » În ce condiţii vor fi împuşcaţi urşii care dau târcoale gospodăriilor. Soluţia este însă una pe termen scurt