Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Amnistie fiscală: cine poate plăti datoriile fără penalităţi şi dobânzi

Statul le face un cadou românilor şi firmelor cu restanţe la Fisc înainte de alegeri. Vrea să şteargă o mare parte din penalităţi şi dobânzi. Cu o condiţie: datornicii să plătească până pe 15 decembrie. Ce categorii sunt vizate de măsură şi ce sume anulate?

de Mihaela Călin

la 27.08.2024 , 20:40

Pentru a strânge cât mai repede bani la buget, Ministerul Finanţelor vrea să şteargă o parte din datorii. Sunt vizaţi cei care au avut venituri din chirii, depozite, dividende sau drepturi de autor şi nu şi-au plătit dările la stat, inclusiv românii cu popriri pe conturi. Vor fi iertate de datorii şi firmele, PFA-urile, dar şi companiile de stat.

Pentru a beneficia de amnistie, românii trebuie să-şi plătească datoriile cel târziu până pe 15 decembrie. În prealabil, au de depus o cerere pentru a li se anula 85 la sută din dobânzi și penalități.

De câţi bani vor fi scutiţi datornicii

Vezi și

De exemplu, un român care are venituri din chirii de aproape 30 de mii de lei anual trebuie să plătească un impozit de 1.800 de lei. În 108 zile de întârziere, se adună penalităţi şi dobânzi de 58 de lei. Dacă plăteşte impozitul până pe 15 decembrie, i se vor şterge 49 de lei. Şi va avea rest de plată doar 9 lei.

Iar o firmă cu datorii de 1 milion de lei din neplata TVA, cu 77 de zile de întârziere, are restanţe în valoare de 23 de mii de lei. Dacă legea va intra în vigoare, va avea de dat la stat doar 3.400 de lei. Ministerul Finanțelor lucrează încă la acest proiect, care urmează să fie pus în dezbatere publică. În total, ANAF are de recuperat 34 miliarde lei.

Mihaela Călin Like

Am învățat, ca jurnalist, mai ales în anii din urmă, când fenomenul fake news pare că acaparează toate canalele de comunicare, că, uneori, contează mai puțin ce se spune, ci mai degrabă CINE spune.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Ştiri economice » Amnistie fiscală: cine poate plăti datoriile fără penalităţi şi dobânzi