Video Ce se întâmplă cu românii care au datorii și vor să își cumpere o casă. Noua propunere a ministerului Finanțelor
Cine are datorii la Fisc nu va mai putea să vândă case şi terenuri. Notarul va deveni personaj-cheie. Doar după achitarea restanţelor va autentifica tranzacţia. Economiştii aplaudă propunerea ministerului de Finanţe, un mijloc de constrângere care va mai acoperi gaura din buget.
Vânzarea unei proprietăţi este condiţionată acum de dovada că eşti cu taxele locale la zi. Dacă propunerea ministerului de Finanţe va intra in vigoare, vânzătorul vei avea nevoie şi de un certificat eliberat de ANAF, care să ateste lipsa datoriilor. "Poţi bloca altceva, nu pot să vinzi maşina, de exemplu. Dar de locuinţe mi se pare un pic exagerată", ne spune un bărbat.
Noutăţi şi pentru cumpărători
Propunerea de la Finanţe vine cu noutăţi şi pentru cumpărători, însă regulile nu sunt atât de stricte. Şi ei vor trebui să ia un certificat de la ANAF. Chiar dacă au datorii, pot achiziţiona o proprietate. Însă, ulterior, se pot trezi cu popriri pe imobil sau teren. "Este doar o obligaţie a notarului să informeze ANAF-ul că tu ai cumpărat ceva. Dacă ai datorii neachitate şi ANAF-ul n-a avut de unde să-şi ia banii, este un pic ciudat să-ţi cumperi o casă", explică Gabriel Biriş, analist fiscal.
"E o regularizare forţată a ceea ce înseamnă colectare de taxe. Piaţa imobiliară, fiind o industrie foarte puternică, cu atâtea sute şi miliarde de euro, este normal ca autorităţile să colecteze cât mai mult şi de aici", adaugă Toma Filipovici, președinte APAIR.
Noua propunere fiscală nu îi sperie, însă, pe cei din care câştigă din imobiliare. Anul trecut, valoarea tranzacţiilor imobiliare s-a apropiat de 500 de milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰