Update ANAF vrea să știe câți bani au românii cu popriri. Instituția va cere băncilor să-i comunice ce sume se află în conturile datornicilor
ANAF vrea să ştie câţi bani au în conturi românii cu popriri. Aşa că plănuieşte să oblige băncile să raporteze zilnic sumele deţinute de cei cu datorii. Informaţiile despre sumele disponibile în conturile bancare ale celui poprit ar ajuta aplicaţia e-Popriri a ANAF să nu încaseze în acelaşi timp, din mai multe locuri, sume de bani peste cele datorate de către contribuabilul vizat de măsura popririi.
"Fiscul nu ştie câţi bani au românii la bănci şi, în cazul unei datorii, pune popriri pe toate conturile celor cu restanțe. Se întâmplă asta privind schimbul de informaţii. Ce vrea să schimbe autoritatea fiscală? Să oblige băncile să raporteze zilnic sumele din conturi, pentru a putea acţiona ţintit. De exemplu, în cazul unei datorii să poată bloca un singur cont și nu toate conturile celor cu restanţe. Popririle pe conturi pot fi puse din diferite cauze, precum neplata unei amenzi, întârzierea la plata impozitelor sau neachitarea unor datorii către instituţii sau persoane fizice", transmite Lucia Cujbă, reporter Observator.
ANAF vrea să știe câți bani au în conturi datornicii
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se pregăteşte să schimbe cadrul legal - un ordin de preşedinte de anul trecut - pentru a introduce obligativitatea ca instituţiile de credit să-i transmită zilnic valoarea sumelor existente în conturile bancare şi care pot fi plătite în cadrul procedurilor de executare silită, incformează Profit.ro. Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu este nimic nou şi că există protocoale cu toate băncile din România, transmite News.ro.
"Noi avem protocoale cu toate băncile din România. Avem mnecanisme prin care poprim conturile bancare", a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANAF, Lucian Heiuş. Potrivit acestuia, totul se face electronic. "Poprirea contului bancar este unul dintre mecanismele prin care încercăm să recuperăm impozitele şi taxele neachitate de către anumiţi contribuabili la un moment dat. Nu este nimic nou, există protocoale (...) ni se pun la dispoziţie toate tranzacţiile, la fel pubnem şi noi la dispoziţie tot ceea ce ne solicită sistemul bancar", a adăugat acesta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰