Antena Meniu Search
x

ANAF a actualizat ghidul pentru cei care care obţin venituri din închirierea camerelor către turişti, prin platforme tip AirBnB

Ghid chirii 2022. ANAF actualizat Ghidul fiscal destinat persoanelor fizice care obţin venituri din închirierea bunurilor mobile şi imobile, inclusiv pentru cei care închiriază camere în scop turistic, prin platforme gen AirBnB sau Booking.com.

de Redactia Observator

la 17.05.2022, 13:42

Aplicaţii de travel pe un telefon mobil
ANAF a actualizat ghidul pentru cei care care obţin venituri din închirierea camerelor către turişti, prin platforme tip AirBnB - Shutterstock

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a actualizat Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Ghidul fiscal actualizat al contribuabililor persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală este disponibil pe portalul www.anaf.ro şi la finalul articolului, pe Observatornews.ro.

Persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități sunt obligate să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai. Există și un call center unde contribuabilii pot obține informații detaliate, la numărul de telefon 031.403.91.60.

Totodată, pe canalul de Youtube ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitatea de completare a declarației unice pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii.

Pe acelaşi subiect

Profesorii, obligaţi să aibă case de marcat şi să dea bon fiscal la meditaţii

Profesorii au la dispoziţie până pe 25 mai să depună declaraţia de venit aşa cum cere Codul Fiscal. Atenţie, profesorii care dau meditaţii trebuie să deţină case de marcat şi să ofere bon fiscal elevilor. Asta este ceea ce au decis cei de la ANAF, care au publicat, deja, un ghid privind veniturile obţinute din meditaţii, astfel încât dascălii să plătească taxe pe sumele încasate.

Profesorii trebuie să îşi plătească asigurările de sănătate, care reprezintă 10 procente din veniturile realizate de dascăli.

Mai apoi, din sumele pe care profesorii le încasează de la elevi pentru meditaţii trebuie să mai pună deoparte 25% pentru a plăti asigurările sociale. De această dare sunt scutiţi profesorii pensionari sau cei care au calitatea de angajat şi plătesc deja asigurări sociale. 

Din venitul net, dascălii mai datorează statului român zece procente, care reprezintă impozitul pe venit.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități.

Documente: Ghid_chirii_2022_05.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » ANAF a actualizat ghidul pentru cei care care obţin venituri din închirierea camerelor către turişti, prin platforme tip AirBnB