Antena Meniu Search
x

Video Cât costă meditaţiile pentru BAC şi Evaluarea Naţională. Părinţii plătesc şi peste 2.000 de euro pe an

Niciun examen fără meditaţii. Doar unul din trei elevi se simte pregătit pentru examenele de Bacalaureat sau Evaluare Naţională, astfel că peste 60 la sută dintre copii fac meditaţii la cel puţin o materie. Unii încep orele suplimentare chiar din clasele primare.  Aşa ajung părinţii să plătească peste 2.000 de euro pe an pentru a susţine educaţia .... teoretic gratuită. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 05.04.2022, 21:57

Vezi și

Rareş este în clasa a XII-a şi face meditaţii la limba română de toamna trecută. Acum se pregăteşte pentru examenul de Bacalaureat, dar în clasa a VIII-a a trecut prin aceeaşi experienţă. "Suntem o grupă de patru elevi, profesorul ne spune comentariul de la subiectul 3 şi apoi facem oral. Toţi fac (n.r. meditaţii). Mă simt mult mai încrezător în mine", povesteşte Rareş Butaru

E o modă care a devenit literă de lege de ani buni. Niciun examen fără meditaţii. Şi mai grav e că sunt părinţi care plătesc pentru aceste ore suplimentare încă din clasele primare. 

"Vorbim o adevarata industrie când un părinte îşi dă copilul să facă meditaţie cu 5, 6 în grup, profesori care transformă apartamentul într-o mini-şcoală. Stau şi mă întreb ce competenţe poate să dobândească un astfel de elev", spune Iulian Cristache, şef Federaţia Părinţilor.

Cât costă meditaţiile pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Pe acelaşi subiect

Calculele arata cam aşa: "În mediul rural e 50, 60 de lei. În oraşe mari, suma se apropie de 100 de lei pe şendinţă. Nu ştiu dacă faci la toate trei, dar măcar la două tot faci. 70, 100 de săptămâni în doi ani de zile, câte o dată pe săptămână. Faceţi calculul ... Sume foarte, foarte mari", explică Iulian Cristache

Sumele se transferă de multe ori direct în contul profesorului, fără vreo factură aferentă. Codul de etică menţionează însă că profesorii nu au voie să facă meditaţii cu elevii de la clasă. 

Există însă şi alternative pentru cei care nu îşi permit. E nevoie doar de o conexiune la Internet şi orice copil poate avea acces la o pregătire suplimentară cu un profesor de top. 

"Parcurgi un video, vezi teoria ... Bacalaureat, mergem către limba şi literatura română, unde se deschid cele 10 clipuri", arată Măriuca Mihăilescu, coordonator platformă educativă. "Tik Tok, Google, inclusiv notebune.ro si multe altele. Orice ajutor e binevenit!", crede Rareş.

Peste 60% din elevi fac ore suplimentare

Peste 60 la sută dintre elevi spun că fac ore suplimentare. Un studiu Salvaţi Copiii arată că timpul mediu alocat săptămânal pentru meditaţii este mai mare de două ore. Iar interesul cel mai ridicat este pentru Evaluarea Naţională din clasa a opta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Educatie » Cât costă meditaţiile pentru BAC şi Evaluarea Naţională. Părinţii plătesc şi peste 2.000 de euro pe an