Antena Meniu Search
x

Suprataxarea companiilor din energie, în vigoare de la 1 ianuarie. Când ar fi putea fi reluată compensarea prețului la carburanți

De anul viitor NU vom mai avea compensarea de 50 de bani în preţul unui litru de carburant. Măsura a fost oficial suspendată, a anunţat premierul. În schimb, Executivul a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care va suprataxa masiv companiile de petrol şi gaze, precum şi rafinăriile care produc carburanţi. 

de Larisa Bernaschi

la 28.12.2022, 17:50

Vezi și

Ultima şedinţă de guvern din acest an are foarte multe puncte pe ordinea de zi, vorbim de 84 de acte normative care urmează să fie adoptate astăzi. Printre cele mai importante se numără şi suprataxarea companiilor din energie cu până la 60%, asta în condiţiile în care guvernul speră să adune la bugetul de stat pe anul viitor nu mai puţin de 1 miliard de lei din această suprataxare. Teoretic spuneau cei din executiv că proiectul este doar discutat azi. Însă potrivit ultimelor informaţii, această ordonanţă de urgenţă va fi adoptată astăzi, deci va intra în vigoare până la 1 ianuarie.

Un alt anunţ aşteptat făcut astăzi de premierul Nicolae Ciucă se referă la compensarea de 50 de bani la carburanţi care dispare de la 1 ianuarie. Însă, atenţie, din informaţiile Observator, această măsură va fi luată din nou în calcul dacă preţul la combustibil depăşeşte 9 lei pe litru anul viitor.

Pe zona de energie, Guvernul a aprobat şi eliminarea obligaţiei clienţilor casnici cu mai multe locuri de consum de a depune declaraţii. Oamenii au format săptămâna trecută cozi la furnizori pentru a depune declaraţiile pe proprie răspundere. De astăzi, ele nu mai trebuie depuse. 

În ceea ce priveşte zilele libere, bugetarii vor avea 3 minivacanţe anul viitor, adoptate de guvern. Este vorba de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august.

Pe acelaşi subiect

Măsura compensării prețului la carburanți, reluată dacă preţul depăşeşte 9 lei litrul

Măsura compensării prețului la carburanți va fi suspendată din ianuarie 2023, însă ar putea fi aplicată din nou dacă prețurile vor depăși puterea de cumpărare, declară premierul Nicolae Ciucă. La ultima ședință de Guvern de miercuri, premierul s-a referit, printre altele, și la completarea prețului la carburanți.

"Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului și trebuie să anunțăm că din 1 ianuarie ea nu va mai funcționa", a afirmat prim-ministrul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Suprataxarea companiilor din energie, în vigoare de la 1 ianuarie. Când ar fi putea fi reluată compensarea prețului la carburanți