Antena Meniu Search
x

ANAF, amendă record pentru un mare lanţ de magazine din România. Retailer-ul, sancţionat cu un milion de lei

ANAF a amendat un mare lanţ de magazine din România cu suma de un milion de lei. Sancţiunea a fost aplicată pentru că TVA-ul nu era cel stabilit de guvernul Ciolacu prin ordonanţă de urgenţă.

de Redactia Observator

la 05.10.2023, 22:03

Vezi și

ANAF informează printr-un comunicat postat pe site-ul oficial că a aplicat o amendă record de un milion de lei unui "un mare retailer din domeniul comerțului" după ce inspectorii au despitat că adaosul comercial era mai mare decât cel de 20%, stabilit de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. ANAF nu a făcut public numele lanţului de magazine.

Inspectorii DGAF vor continua verificările la toţi operatorii economici

"Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF) verifică modalitatea de aplicare a prevederilor OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, având la bază și colaborarea cu Consiliul Concurenței privind evoluția prețurilor în acest domeniu.

În acest context, inspectorii antifraudă au identificat un mare retailer din domeniul comerțului de bunuri cu ridicata și cu amănuntul care nu respectă cota de adaos maximă de 20%, existând situații în care a rezultat un adaos de peste 42%. Verificările au fost efectuate pentru produse achiziționate în perioada 01 august - 29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000.000 lei. Inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici care comercializează gama de produse ce intră sub incidența actului normativ menționat", se arată în comunicatul ANAF.

Pe acelaşi subiect

Conform sursei citate, inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici care comercializează gama de produse ce intră sub incidenţa actului normativ menţionat. Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare sunt limitate, începând din 30 iulie, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023.

Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » ANAF, amendă record pentru un mare lanţ de magazine din România. Retailer-ul, sancţionat cu un milion de lei