Antena Meniu Search
x

Analiză Reuters: Vine o iarnă scumpă în Europa. Riscăm o criză energetică semnificativă

Prețurile ridicate la gaz și electricitate creează haos pe piețele de energie. Prețurile record din Europa care au urcat costul energiei electrice la valori nemaiîntâlnite de mulți ani nu vor scădea cel mai probabil înainte de sfârșitul anului. Asta indică o iarnă scumpă la încălzire pentru consumatori, potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 13.09.2021, 18:46

Analiză Reuters: Vine o iarnă scumpă în Europa. Riscăm o criză semnificativă de energie electrică
Prețuri la energia electrică - Shutterstock

Principalele prețuri de referință pentru energia electrică în UE și Franța s-au dublat până acum anul acesta din cauza unui cumul de factori care variază de la 1. redresarea economică a Asiei - care a făcut ca prețurile aferente la cărbune și gaz să crească - la 2. decizia politică de a crește tarifele europene la emisii de carbon, la 3. prețuri mai mari ale petrolului și la 4. o producție locală de energie regenerabilă redusă, scrie Reuters.

Prețuri record la energia tranzacționată în Germania și Franța

Vineri, prețul de referință al energiei electrice tranzacţionate a ajuns în Germania la un record de 97,25 euro/MWh, în timp ce echivalentul său francez era aproape de 100,4 euro/MWh. Chiar dacă aprovizionarea cu energie eoliană și livrările de gaze din Rusia sunt văzute drept volatile pe piață, contextul actual arată că este probabil să avem o criză semnificativă a alimentării cu energie electrică, spun comercianții și analiștii. "Toți indicatorii noștri privind vremea și piața combustibililor sunt pe trend ascendent", a spus Georgi Slavov, șef de cercetare la brokerul Marex Spectron.

Ce se întâmplă cu gazoductul rușilor Nord Stream 2 și când poate scădea prețul la gaze

Pe acelaşi subiect

Cea mai mare necunoscută este gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia direct de Germania. Aceasta poate fi operațională în 2021 și poate să stimuleze stocurile europene de gaze. La aproximativ 70%, stocurile de gaze sunt mai mici decât de obicei după un an slab de importuri în care cumpărătorii asiatici au pariat pe gazul natural lichefiat. În plus, industria europeană și-a revenit mai repede decât prognozele de pe urma cererii reduse din cauza crizei generate de COVID-19. Anul trecut pe vremea aceasta, nivelul stocurilor de gaze era de 93%, arată datele grupului industrial GIE.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării, dar autoritatea de reglementare a Germaniei nu a dat încă undă verde și asta ar putea dura luni de zile. Bundesnetzagentur a anunţat luni că are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare a conductei. "De îndată ce piața își dă seama că există un flux real, piața gazelor va scădea", susține Slavov.

Cererea de gaz a fost ridicată și din cauza unei producții limitate de energie în parcurile eoliene pe fondul unei viteze mai mici decât media din Europa a vântului. Analistii ICIS Energy au declarat că producția de energie eoliană în Germania în următoarele două săptămâni este de așteptat să fie de doar 5 gigavați (GW) pe zi, comparativ cu o medie de peste 10 GW pentru lunile septembrie din ultimii 3 ani. Aceasta este doar o zecime din totalul posibil. "Dacă sunt din nou perioade în care energia eoliană scade, asta fiind mereu natura vântului, vor exista din nou prețuri ridicate", a spus analistul ICIS Energy, Roy Manuell.

Tarifele de carbon la un nivel record. Prețul gazelor a crescut cererea de cărbune

Dar este puțin probabil ca și alte costuri care afectează prețul energiei electrice, cum ar fi permisele de carbon, să se schimbe. Preţul de referință al permiselor pentru carbon din UE, în prezent la 62,4 euro pe tonă, rămâne aproape de un nivel record stabilit în această săptămână din cauza obiectivelor climatice mai ambițioase care ridică costurile poluării. Dar și pentru că cumpărătorii au nevoie de mai multe permise.

Din cauza prețului ridicat la gaze, cererea de cărbune a crescut. Și deoarece centralele pe cărbune emit o cantitate de două ori mai mare de dioxid de carbon decât centralele pe gaz, acest lucru a dus la rândul său la o cerere mai mare și la prețuri mai ridicate ale permiselor de carbon. În Europa prețul cărbunelui industrial folosit la producția de energie este la maximul ultimilor 12 ani iar în Asia la maximul ultimilor 13 ani.

Vestea bună: Franța stă bine la energie nucleară

Cel puțin un factor ar trebui să aducă liniște sufletească - producția de energie nucleară la cote mari în Franța, principalul exportator, deși la nivel european, imaginea centralelor nucleare nu este tocmai una bună, mai ales în Marea Britanie și Germania. Centralele nucleare din Franța produc între 45 GW și 47 GW pentru luna septembrie, ceea ce reprezintă aproximativ 73-75% din totalul de energie și cu 6-7 GW peste media ultimilor cinci ani, potrivit ICIS. Pentru noiembrie și decembrie producția ar trebui să urce la 90%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Analiză Reuters: Vine o iarnă scumpă în Europa. Riscăm o criză energetică semnificativă