Antena Meniu Search
x

Video ANALIZĂ: Un român e considerat bogat de la pragul de 500.000 de dolari. De câţi ani are nevoie în medie pentru a ajunge la această sumă

Jumătate de milion de dolari îi trebuie unui român ca să fie considerat bogat, potrivit unui studiu. Pentru asta, un angajat cu salariul mediu net de la noi ar trebui să lucreze, peste 50 de ani fără să cheltuie un leu. Dacă ar locui în Monaco însă, cei 500.000 de euro nu ar mai avea aceeaşi valoare. I-ar trebui 12 milioane de dolari pentru acelaşi statut. 

de Redactia Observator

la 18.05.2023, 21:14

Vezi și

O vorbă veche spune că banii nu aduc fericirea, dar... ar putea să o întreţină. În ceea ce priveşte suma necesară ca să fii considerat bogat în România, părerile sunt împărţite. 

Reporter: Când crezi tu că o să fii bogat?

Tânăr: Nu ştiu. Măcar un milion.

Reporter: De ce?

Pe acelaşi subiect

Tânăr: De euro.

Femeie: De ordinul zecilor de mii, ca să fii bogat, nu?

Tânăr: Atâta timp cât nu te uiţi când dai cu cardul, aia înseamnă bogăţie. 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: De multe ori, pentru români, să fii bogat înseamnă să ai ceva foarte draguţ în faţa blocului, cu 4 roţi, o marca de lux, să trezim invidia vecinilor şi a prietenilor. Să fii bogat este să ai active suficient de multe care să genereze venituri. Cheia bogăţiei este de fapt libertatea.

Bogăţia nu se referă doar la partea financiară pentru unii

Pentru mulţi români, bogăţia nu se referă doar la partea financiară. 

Tânără: Bogăţia ar fi compusă din liniştea mea interioară, fetiţa mea, familia, prietenii.

Tânăr: Nu există o sumă, trebuie doar să te simţi bine în pielea ta, nu contează câţi bani ai în portofel sau în cont.

Tânără: Fiecare-şi doreşte, nu ştiu, poate o casă drăguţă, îngrijită, un statut cât de cât. Munceşti, ai. Nu munceşti, nu ai, asta e clar. 

O analiză pe plan mondial arată că, în România, e nevoie de puțin peste jumătate de milion de dolari ca să fii considerat bogat. O sumă pe care un român cu salariul mediu net ar putea să o adune dacă nu cheltuie niciun leu - în 53 de ani de muncă.

La nivel mondial, cei mai bogaţi oameni sunt în Monaco

Ciprian Necula, sociolog: Există o proporţie, o regulă de netrecut, 20-80, adică 20 din populaţie va deţine 80% din avuţii. În România, de exemplu, un procent mult mai mic deţine marile bogăţii. Inegalităţile sunt mari şi că se adâncesc din ce în ce mai mult. 

La nivel mondial, cei mai bogaţi oameni sunt în Monaco. Pentru ca cineva să între în clubul exclusivist din care face parte doar 1% din populaţie, e nevoie de o avere de peste 12 milioane de dolari. De 200 de ori mai mare decât în Filipine, unde doar 57.000 de dolari sunt necesari pentru a fi considerat bogat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » ANALIZĂ: Un român e considerat bogat de la pragul de 500.000 de dolari. De câţi ani are nevoie în medie pentru a ajunge la această sumă