Antena Meniu Search
x

Angajatorii, obligaţi să înregistreze electronic zilierii

Noi schimbări pe piaţa muncii. Angajatorii care folosesc zilieri sunt obligați să înregistreze electronic activitatea prestată. Un pas în plus spre digitalizare, spun cei din ministerul Muncii. Doar că realitatea din teren arată puţin diferit de planurile de la birou. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 27.07.2020, 01:00

Vezi și
  • Aplicaţia e disponibilă în Google Play şi App Store.
  • Peste un milion de români lucrează la negru.

Munca la negru, un fenomen care afectează zilnic peste un milion de români și păgubește statul român cu miliarde de euro anual. România ocupă locuri fruntașe în Europa la numărul de muncitori fără forme legale.

"Noi lucrăm particular. Noi mai facem şi zidărie, mai facem şi de toate, ştiţi... Măcar o caruță de gunoi, o căruță de colo. Şi uite-aşa, ne trăim viața... Mă cheamă vecinul: vino vecine, cară-mi și mie", ne povesteşte un bărbat care lucrează cu ziua.

E realitatea celor care trăiesc de azi pe mâine. Şi a muncii lor invizibile. Ministerul Muncii a lansat o aplicaţie online în care angajatorii pot raporta, în timp real, câți zilieri au angajat, pe ce perioadă și pentru ce. 

Tudor Polak, Secretar de Stat în Ministerul Muncii: În orice moment, orice angajator poate să introducă şi trebuie să introducă datele despre fiecare lucrător zilier, care prestează activităţi în beneficiul angajatorului în această aplicație. Poate fi descarcată de pe mobile, atât din App Store, cât și din Google Play. 

Un pas binevenit spre digitalizare, dar departe de situaţiile complexe de zi cu zi.

Corina Diaconu, specialist piața muncii: Oamenii lucrează, de pildă, în agricultură, cu ziua. Astăzi lucrează, mâine nu lucrează, şi atunci aceştia continuă să îi plătească fără niciun fel de formă legală.

Satul Frumușani, ora amiezii. La cârciuma din sat îl găsim pe Nea Marin, expert local în forţa de muncă. Ne povestește că majoritatea tinerilor din sat lucrează pe șantierele din Capitală. 

"Zeci de tineri pleacă dimineața la 6 – 7, ii vad. Se duc, lucreaza pe santier. Unii cu forme legale, altii fara forme legale", spune bărbatul.

Iar cei care nu merg la oraş, lucrează cu ziua. Tot la negru.

"Cand iei pe cineva sa muncesti o munca in agricultura, nu poti sa ii faci forme legale. Astea sunt munca de rutina", mai spune Nea Marin.

O muncă de rutină pentru care sancțiunea este usturătoare. 

Tudor Polak, Secretar de Stat în Ministerul Muncii: Munca nedeclarată, după cum bine ştiţi, conform prevederilor din Codul muncii, se sancţionează cu 20 de mii de lei pentru fiecare.

Corina Diaconu, specialist piața muncii: Evident, ar trebui, probabil, să existe controale, însă mă îndoiesc că avem atâta personal în instituţiile statului astfel încât să poată verifica orice sat care are o plantaţie și unde oamenii lucrează cu ziua.

O arată limpede şi realitatea din teren. Pentru mulţi, aplicaţia guvernamentală e de domeniul ştiinţifico-fantastic. 

(Localnică din Frumuşani): Așa pe la oameni, pe la cules de capsuni, acolo nu ii angajeaza că sunt cate doua saptamani. Azi se duce, doua zile nu.

(Reporter): De registrul electronic al zilierilor ati auzit?

(Localnică): Da, am citit pe Google. 

Drumul de la o simplă curiozitate la un sistem eficient, la îndemâna tuturor, este însă lung. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Angajatorii, obligaţi să înregistreze electronic zilierii