Antena Meniu Search
x

Video Eticheta "semafor" Nutri-Score, interzisă. Şeful ANPC, supărat că slănina este notată ca fiind nesănătoasă, deşi e produs tradiţional

Este agitaţie în rândul producătorilor români de alimente, după ce ANPC a anunţat că va interzice vânzarea tuturor produselor cu etichetă nutriţională, pe culori. Este vorba despre acea etichetă-semafor, impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care indică, în funcţie de culori, cât de sănătos este un produs pentru consum. În România, etichetarea produselor în acest fel a rămas la latitudinea producătorilor, iar mulţi nu ştiu ce să facă acum cu alimentele pe care le au deja pe rafturile magazinelor.

de Angela Bertea

la 18.10.2022, 17:24

Vezi și

Etichetele "semafor", care indică valorile nutriţionale ale alimentelor, vor fi interzise în România de la 1 noiembrie. Şeful ANPC şi-a justificat decizia dând exemplu slănina, care, deşi face parte din meniul românului de mii de ani, este notată ca fiind nesănătoasă. Producătorii au început deja să acopere cu markerul tabelul de pe produse. 

"Inițial, s-a spus că etichetele cu Nutri-Score vor dispărea de la raft luna viitoare, de la 1 noiembrie. Însă, se pare că o dată finală exactă nu a fost stabilită. S-ar dori eliminarea acestor etichete "semafor" pentru că nu ar avea aplicabilitate, criteriile după care au fost elaborate nu sunt general valabile pentru toți consumatorii. Spre exemplu, aici în nordul țării, unde temperaturile sunt mult mai scăzute, hrana este bazată pe mai multe calorii, iar slănina este nelipsită din meniul localnicilor.

Conform etichetei Nutri-Score, aceasta ar avea litera "D", ceea ce semnalează că alimentul are mai multe calorii și nu este indicat pentru consumul regulat. Localnicii din zonă spun că au nevoie de un aport mai mare de calorii, inclusiv la muncile gospodărești pe care le desfășoară, calorii pe care și le iau și din consumul de slănină. Mai mult, această zonă de nord a țării, Bucovina, este căutată de turiști și pentru aceste produse tradiționale, specifice locului, bogate în calorii, dar care consumate cu moderație sunt binevenite.", relatează Angela Bertea, reporter Observator.

Șeful ANPC, nemulțumit de sistemul Nutri-Score

"Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C. În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin "nocive" cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri. Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs "sănătos" ci poate fi chiar înşelător", a explicat Paul Anghel.

El a subliniat că se regăsea la raft telemea românească etichetată Nutri-Score cu E, care se spunea să se consume "spre deloc", iar brânzeturi provenite din Germania, Olanda, Franţa etc nu erau etichetate cu Nutri-Score şi se aflau poziţionate în acelaşi câmp vizual.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Eticheta "semafor" Nutri-Score, interzisă. Şeful ANPC, supărat că slănina este notată ca fiind nesănătoasă, deşi e produs tradiţional