Anul trecut avea o afacere înfloritoare, dar scumpirile i-au pus lacătul pe ușă. Cum a reușit un buzoian să o ia de la 0 și să-și construiască o fermă
Județul Buzău ar putea deveni un hub național al producției de material genetic pentru crescătorii de porci. Asta susțin reprezentanții Direcției Agricole, după ce mai mulți fermieri au aplicat la programul național de susținere a reproducerii suinelor. Concret, fermierii pot beneficia de fonduri substanțiale pentru a înființa ferme de reproducere, iar pentru asta, doar la Buzău suma disponibilă se ridică la peste 70 de milioane de euro. Astfel, preţul cărnii de porc ar putea scădea considerabil.
Zeci de crescători de porci au fost nevoiţi să cumpere animalele pentru îngrăşat de la fermele din Ungaria, Polonia, Bulgaria sau Germania. Iar unii, din lipsă de bani, au fost nevoiţi să renunţe la afaceri. Dan, un crescător din Buzău, avea anul trecut în grajdurile sale peste 7.000 de porci, însă scumpirile i-au pus lacătul pe uşă. Ajunsese să plătească 120 de euro pe un singur purcel. Acum, datorită programului de susţinere al reproducerii suinelor, acesta reuşeşte să îşi construiască ferma de la 0, cu o finanţare de 7 milioane de euro.
Dan Enache, crescător de porci: Este cel mai mare ajutor dat crescătorilor de porci din 90 şi până în prezent. Ne ajută să ne producem purcelul în ţară şi fiecare român să aibă pe masă carne de porc românească.
Vestea s-a răspândit rapid în comunitate, iar programul a fost accesat de alţi zece crescători de porci. O dată cu operaționalizarea acestor ferme finanțate prin programul Ministerului Agriculturii, prețurile la purceii mici vor scădea la 35-40 de euro bucata.
Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău: Putem să spune că suntem pe primul loc la accesarea acestui program şi ca număr de beneficiari şi ca sumă. Avem o sumă care o s-o derulăm în jur de 74-75 de milioane de euro pe un exerciţiu de 3 ani financiar. Deja lucrările au început destul de puternic, avem firmele care lucrează intens.
În cadrul acestui program pot aplica doar persoanele juridice care deţin ferme autorizate cu o capacitate de peste 400 de locuri de reproducţie, iar ajutorul de la stat poate ajunge și la 90% din cheltuielile eligibile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰