Antena Meniu Search
x

Video Apartamentele noi se vor scumpi cu câteva mii de euro, în perioada următoare. A crescut prețul materialelor de construcții

Apartamentele se vor scumpi cu câteva mii de euro în perioada următoare, iar totul pleacă de la preţul materialelor de construcţii, unde sunt creşteri cuprinse între 30 şi 60 la sută. Lista scumpirilor este însă mult mai lungă.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 24.04.2021, 21:29

Vezi și
  • În jocul de piaţă al constructorilor şi dezvoltatorilor sunt prinşi românii care trebuie să suporte, din buzunarul propriu, scumpirile

Industria construcţiilor, una dintre puţinele care au mers bine şi-n criză, se confruntă acum cu scumpiri în lanţ. 

Ramona Ganea, vicepreședinte URBANIS: Materia prima pentru polistiren a ajuns de la 900 euro tonă la 2200 euro tona și atunci clar s-a reflectat în produsul finit.

Adică polistiren, care s-a majorat cu valori cuprinse între 30 şi 60%. Mai multi bani dau constructorii şi pentru fier, ciment, bitum. <scris 3> În medie, creşterile de preţ sunt cuprinse între 30 şi 70 la sută. Explicaţia?

Daniel Tudor, expert în imobiliare: Contextul pandemiei, care a blocat multe canale logistice de transport a resurselor, mai ales din zona asiatică. Apoi a fost acel moment conjunctural cu canalul Suez.

Dependenţa de importuri costă și se vede în prețul apartamentelor

Dacă în urmă cu doi trei ani se construia cu 400 euro pe mp, acum s-a depăşit pragul de 600 de euro. Fără TVA. În aceste condiții este foarte greu de crezut ca dezvoltatorii imobiliari nu vor creşte prețul locuintelor pt a-şi recupera din pierderi. Iar, dacă în alte ţări par să existe soluţii, la noi încă nu. 

Ramona Ganea, vicepreședinte URBANIS: În Ungaria, la vecinii noștri, TVA-ul pentru materialele de construcții a scăzut de la 18-19 la sută la o cotă de 5 la sută. O măsura de genul acesta ar putea să regleze aceste creşteri și în România.

Jocurile de pe piaţă se văd direct în buzunarul cumpărătorului. De la începutul anului şi până acum apartamentele s-au scumpit deja cu 5 procente. Asta înseamnă că pentru un apartament cu 2 camere, care anul trecut se vindea cu 60 mii de euro, mai scot acum din buzunar încă 3.000 euro. Situaţia nu va fi mai bună pentru cumpărători nici de-acum înainte. Preţurile locuinţelor ar mai putea creşte cu încă 10%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri economice » Apartamentele noi se vor scumpi cu câteva mii de euro, în perioada următoare. A crescut prețul materialelor de construcții