Apicultorii români riscă să rămână cu tone de miere nevândute. Care sunt cauzele
Din cei mai căutaţi exportatori de miere din Europa, apicultorii români riscă să rămână anul acesta cu tone de miere nevândute. De vină e concurenţa pe care ne-o fac pe piaţa externă produsele din Ucraina, care sunt mult mai ieftine.
Din cei mai căutaţi exportatori de miere din Europa, apicultorii români riscă să rămână anul acesta cu tone de miere nevândute. De vină e concurenţa pe care ne-o fac pe piaţa externă produsele din Ucraina, care sunt mult mai ieftine. Cum consumul intern este mic, apicultorii depind în mare măsură de export, ca să supravieţuiască. Ei spun că nici în ţară, mierea de calitate nu are loc pe rafturile magazinelor din cauza mărfurilor de o calitate îndoielnică, aduse din import.
Apicultorii români care produc miere de calitate au pierdut teren atât la export, cât şi pe piaţa internă. De trei luni nu vând mai nimic. Producătorii din Ucraina care aduc în Europa miere cu 20 la sută mai ieftină decât a românilor au reuşit să le ia faţa.
În plus, avem o problemă şi în ţară. Concurenţa neloială.
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
Sub o etichetă de miere de salcâm, de exemplu, care ar trebui să conţină cel puţin 25% polen, unii vând în ţară miere polifloră ieftină, de o calitate îndoielnică, amestecată cu miere din import.
Daniel Moise, apicultor din Prahova: Importam o miere care are calitati indoielnice. Suntem pe o piata libera, dar controlul calitatii trebuie facut!
Apicultorii se plâng că supermarketurile sunt pline cu produse din import, ieftine, în timp ce mierea de calitate ajunge greu pe rafturi.
Foarte multe produse conţin adaosuri de falsificare care foarte greu pot fi identificate la gust. Linguriţa de miere pe care unii o consumă ca medicament poate conţine glucoză industrială, amidon sau gelatină, periculoase în special pentru bolnavii de diabet. 25% din mierea adusă într-un an pentru verificări într-un laborator din Capitală a fost falsă.
România a exportat anul trecut peste 11 mii de tone de miere, la un preţ mediu de aproape 4 euro pe kilogram şi a importat 3 mii de tone, la un preţ mai mic. Cu alte cuvinte, exportăm miere scumpă şi importăm produse ieftine. Deşi avem în ţară peste 40 de mii de apicultori care pot aduce pe piaţă anual peste 20 de mii de tone de miere de calitate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰