Antena Meniu Search
x

Asigurarea RCA! Iată care sunt cazurile în care NU ESTE VALABILĂ

Atunci când încheie o astfel de asigurare, şoferii ar trebui să ţină cont de mai multe aspecte şi să fie atenţi ca poliţa să conţină informaţii corecte şi complete

Atunci când încheie o astfel de asigurare, şoferii ar trebui să ţină cont de mai multe aspecte şi să fie atenţi ca poliţa să conţină informaţii corecte şi complete

Care sunt cazurile în care nu este valabilă asigurarea RCA, deşi a fost încheiată?

Deşi a fost încheiată, poliţa nu este valabilă dacă şoferul cumpăra un fals şi se dovedeşte a fi fals de către Compania de asigurări a cărei sigla este folosită.

"Societatea de asigurări nu poartă responsabilitatea despăgubirii terţului păgubit, daunele fiind plătite, după caz, fie direct de şoferul vinovat, fie de către Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, care va recupera ulterior sumele de la şoferul vinovat", conform Avocat.net.

De asemenea, RCA-ul nu va fi valabil nici dacă are înscris la rubrica Asigurat o altă persoană decât cea care este proprietarul de drept al autovehiculului conform actelor de proprietate sau dacă vorbim de un alt autovehicul asigurat (adică diferă pe poliţa seria de sasiu, numărul de inmatrculare şi seria cărţii de identitate a vehiculului).

În plus, având în vedere că poliţa RCA produce efecte de la data intrării în valabilitate, care poate fi diferită de data emiterii, atunci ea poate să nu fie valabilă la data producerii prejudiciului/accidentului.

Pe de altă parte, pot exista cazuri în care RCA-ul este valabil, dar să nu îşi producă efectele. O astfel de situaţie este atunci când prejudiciul este provocat de dispozitivele sau de instalaţiile montate pe un autovehicul înmatriculat, dacă acestea sunt utilizate ca utilaje sau instalaţii de lucru.

Asigurarea nu îşi va produce efectele nici dacă se depăşesc limitele maxime de despăgubire din Norma RCA valabile în prezent: pagube materiale - 1.000.000 euro, vătămări corporale şi decese - 5.000.000 euro. Pentru partea din prejudiciu produs în unul şi acelaşi accident reprezentând suma ce depăşeşte limitele respective nu se acorda despăgubire, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate şi de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea prejudiciului.

De asemenea, RCA-ul nu are niciun efect dacă bunul avariat şi vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soţilor, dar nici dacă prejudiciile au fost produse bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau persoanelor juridice, dacă au fost provocate de un vehicul asigurat , aflat în proprietatea sau utilizat de aceeaşi persoană fizică sau juridică şi care este condus de un prepus al aceleiaşi persoane juridice ori de o altă persoană pentru care răspunde persoană fizică său persoana juridică (excepţie fac societăţile de leasing, când asigurat este societatea de leasing, dar utilizatorii sunt diferiţi).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Asigurarea RCA! Iată care sunt cazurile în care NU ESTE VALABILĂ