Video Au investit 500.000 de euro într-o afacere cu profit sigur. Vând un kilogram cu 60 de lei
O afacere profitabilă şi dulce prinde contur şi în România. Este vorba despre plantaţiile cu aluni, care au câştigat rapid teren şi pe meleagurile noastre. Investitorii spun că profitul este unul sigur, mai ales dacă alunele sunt pregătite şi pentru industria dulciurilor.
Delaurile din Şinteu, judeţul Bihor. Este locul în care o tânără familie a pus bazele unei afaceri cu viaţa lungă - plantaţiile cu aluni. Şi strânge deja roadele. În anul trei de viaţă, cele 3.500 de tufe au produs peste o tonă de alune.
"Asta e ultima trecere acum la final de septembrie, când mai avem câteva alune de strâns de pe jos. Sunt mari, sunt soiuri bune, toate sunt soiuri italiene", spune Bogdan Leresecu, inginer agricol.
Cele patru soiuri din Italia, pe care au mizat investitorii din Bihor, s-au adaptat perfect la noi. Aşa că peste alţi trei ani, producţia ar putea fi chiar şi de 10 ori mai mare.
"Este o afacere cu gândire pe termen lung și așa ne-am și planficat-o. Trebuie să ai răbdare, asta e o investiție pe care o faci de obicei pentru genratia următoare. Sunt investiții mari pentru început, probabil undeva la 3-5 mii de euro pe hectar", spune Bogdan Leresecu, inginer agricol.
- Românul care a escaladat Everestul în 24 de ore şi-a transformat pasiunea în afacere. Gabriel Băicuş...
- Doi tineri s-au mutat de la oraş la sat şi cultivă fructe şi legume 100% bio. Au şi pentru ei, şi pentru comerţ
- Afacerea cu care un român pe jumătate chinez a dat lovitura în Toronto: "The Mămăliga Kitchen. Românii au venit...
Şi pentru că au vrut ca totul să fie făcut în casă, Bogdan şi Oana au investit, cu ajutorul fondurilor europene, 500 de mii de euro şi într-o linie de procesare. Fructele sunt decojite, selectate pe dimensiuni şi integrate ulterior în diverse reţete. Prăjite şi sărate, transformate în creme cu diverse arome sau învelite în ciocolată.
Aproape trei ore durează întreg procesul
Rezultatele sunt ca un premiu dulce pentru toată munca depusă.
"Clasicele alune cu ciocolată cu lapte. Varianta de ciocolată albă și scorțișoară, aceasta e foarte căutată de către doamne. Acum urmează să pregătim un sortiment nou, alune de pădure învelite în ciocolată albă cu pudră de zmeură, din plantaţia noastră", spune Oana Lerescu, procesator.
Dacă un kilogram de alune costă în jur de 60 de lei, bunătățile dulci au preţuri mult mai ridicate. Alunele învelite în ciocolată ajung şi la 25 de lei pe suta de grame. Consumate crude au, însă, multe beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă importantă de calciu, magneziu, potasiu şi fier.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰