Antena Meniu Search
x

Video Au "plafonat" asigurările RCA până au rămas la fel de scumpe. Ce oferte primesc şoferii după ce măsura a intrat în vigoare

Avem RCA plafonat, dar degeaba. Şoferii care au vrut să-şi încheie astăzi poliţe obligatorii au avut o surpriză:  preţurile după intrarea în vigoare a măsurii sunt ori la fel,  ori diferenţele sunt foarte mici. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 11.04.2023, 19:50

Vezi și

Timp de şase luni de acum încolo, companiile nu mai au voie să crească preţurile poliţelor.

"Firmele de asigurări vor trebui să transmită către clienţi noile tarife, calculate la nivelul B0, nivelul de bază pentru asigurările auto noi. Iar mai apoi şoferii vor primi un bonus sau vor fi taxaţi în funcţie de istoricul lor de daune", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Observator a analizat mai multe oferte RCA din ultimele zile. Diferenţele de preţuri dintre poliţele emise în ziua în care a intrat în vigoare plafonare şi cele din perioada recentă sunt însă mici. Spre exemplu, un şofer din Capitală, cu vârsta de 49 de ani şi care deţine o maşină cu un motor de 2 litri, a primit, pe 27 martie, un tarif de trei mii de lei. Preţul a crescut pe 10 aprilie la 3.094 de lei şi a ajuns, pe 11 aprilie, la 2.917 lei. Practic, o reducere de 6%. 

Șoferii, nemulți de tarifele pe care le plătesc

Pe acelaşi subiect

"Sunt nişte scăderi nesemnificative. Este o falsă impresie de stabilitate şi de scădere a poliţei RCA", explică Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR

"Calculul nu este corect. Chiar ieri am plătit 1.630 de lei." 

"Şi nu aţi mai aşteptat până azi?" 

"Trebuia să înmatriculez maşina. Altă soluţie nu era." 

"Ar trebui să fie o diferenţă. Cât de mare, o să vedem." 

"1.900 de lei. În condiţiile în care, acum 3 ani, am plătit 708 lei. S-a scumpit considerabil de mult."

Unii asigurători nici măcar n-au modificat deloc preţurile. Asta deşi legea prevede sancţiuni de până la 50.000 de lei pentru cine nu revine la tarifele din 28 februarie 2023. 

"Consumatorul nu va şti niciodată care este acest tarif de referinţă. Şi atunci trebuie să avem încredere că asigurătorii vor folosi acelaşi tarif şi că autoritatea va reuşi să supravegheze acest lucru", explică Viorel Vasile, CEO-ul unei companii de brokeraj.

"Sectorul de asigurări din cadrul ASF nu va avea cum să verifice miile de poliţe eliberate în aceste 6 luni", adaugă Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR. 

Autoritățile trebuie să modifice legea RCA

În timp ce plafonarea e în vigoare, autorităţile ar trebui să modifice legea RCA, în aşa fel încât să nu mai avem parte de alte falimente. Oricum, specialiştii din asigurări cred că tocmai îngheţarea tarifelor destabilizează şi mai mult piaţa. 

"Acum 6 ani am avut o plafonare. Şi ce s-a întâmplat după plafonare? Am ajuns cu doi jucători, City şi Euroins care au intrat în faliment, care au avut cotă de piaţă 80%. Ce se va întâmpla dacă facem acelaşi lucru? Vor veni nişte jucători care vor lua o cotă de piaţă considerabilă şi cu siguranţă vom asista la alte falimente", explică Viorel Vasile, CEO-ul unei companii de brokeraj.

Iar după ce dispare plafonarea, preţurile ar putea creşte din nou. Oricum, majorări la RCA am putea vedea şi odată cu modificarea legislaţiei. Se doreşte ca asigurătorii să plătească mai mult la Fondul de Garantare, sub forma unui împrumut. Şi-ar putea recupera banii scumpind poliţele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Au "plafonat" asigurările RCA până au rămas la fel de scumpe. Ce oferte primesc şoferii după ce măsura a intrat în vigoare