Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Prețul RCA, plafonat 6 luni la nivelul celor din februarie 2023. Condiţia pusă de premierul Nicolae Ciucă

Guvernul va aproba miercuri îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA la nivelul celor din februarie 2023 după ce proiectul a ajuns a treia oară pe masa Executivului. Premierul Nicolae Ciucă a cerut însă ca ASF și Consiliul Concurenței precum și ceilalți actori din piață să aibă un dialog onest vizavi de modificările legislative care trebuie realizate pentru a fi evitate pe viitor alte crize. "Până la încheierea sesiunii parlamentare să veniți cu modificarea legii RCA" a transmis Ciucă. Este o greşeală, după şase luni vor exploda preţurile, avertizează USR.

de Redactia Observator

la 05.04.2023 , 14:50

Prețurile RCA vor fi plafonate pentru 6 luni la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023 - Profimedia

Guvernul plafonează prețul polițelor RCA pentru următoarele șase luni la nivelul celor din februarie 2023, urmând ca în această perioadă să fie elaborate modificări ale legislației, anunță premierul Nicolae Ciucă.

"Un alt subiect foarte important şi aşteptat de toţi cetăţenii ţării, este vorba despre acea hotărâre de Guvern iniţiată de ASF, privind reglementarea pentru o perioadă de 6 luni a pieţei asigurărilor. Este o decizie pe care am amânat-o de la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, am luat această decizie pentru că am simţit nevoia să continuăm dialogul şi să beneficiem de mai multe date şi informaţii legate de modul în care această hotărâre va produce efecte şi totodată am avut întâlniri şi am condiţionat această Hotărâre de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje", a spus premierul în şedinţă.

Nicolae Ciucă a arătat că "este cea de-a treia societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor". "Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate", a afirmat şeful Executivului. "Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit", a completat el. "Până la încheierea sesiunii parlamentare să veniți cu modificarea legii RCA" a mai transmis Ciucă

Articolul continuă după reclamă

La rândul său, reprezentantul ASF, Cristian Roșu, precizează că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a polițelor RCA pentru următoarele șase luni. "Aceste tarife calculate și ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârșitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona și comisioanele de distribuție, la nivelul de 8%, iar toți asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se pornește orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcție de istoricul de daune și de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica și BAR-urilor, Biroul Asigurătorilor din România. Am convenit cu toții, ne-am luat angajamentul și toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe șase luni de zile", precizează Roșu.

Pe acelaşi subiect

USR: Plafonarea RCA, o greşeală; după şase luni vor exploda preţurile

Deputatul USR Claudiu Năsui apreciază că plafonarea RCA ar reprezenta o greşeală, deoarece după termenul de şase luni vor exploda preţurile, din dorinţa companiilor de a compensa pierderile. "Plafonarea RCA este încă o greşeală pe care tot noi o vom plăti scump. În România nu suferim doar din cauza lui Putin şi a ceea ce se mai întâmplă în lume, ci mai ales din cauza gândirii comuniste a PSD-PNL. Au plafonat preţul lemnelor de au dispărut lemnele de pe piaţă. Acum plafonează preţurile RCA. Ce înseamnă asta? Că îi forţează pe toţi să facă ce a făcut Euroins şi toate schemele piramidale din piaţă. Să ţină preţuri mai mici care să nu facă faţă costurilor", a scris fostul ministru al Economiei, pe Facebook.

El adaugă că nicio companie nu va accepta să stea pe o piaţă unde face pierderi. "Singurul motiv pentru care ar accepta aşa ceva este pentru că după 6 luni vor exploda preţurile şi vor compensa pierderile de acum. Nu de alta, dar rezervele pe care trebuie să le ţină sunt reglementate de ASF printr-o directivă europeană. Acolo nu pot schimba nimic. În final, tot şoferii români vor plăti preţuri mai mari", precizează Năsui.

În opinia sa, dacă voia să ieftinească RCA-ul, guvernul putea să permită asiguratorilor să lucreze doar cu service-urile cu care au contract şi să elimine plafonarea la şoferii foarte riscanţi. "Să permită asiguratorilor să lucreze doar cu service-urile cu care au contract, altminteri să dea o sumă fixă asiguratului. Aşa dispărea supra-taxarea service-urilor pentru RCA. Să elimine plafonarea la şoferii foarte riscanţi, care în prezent sunt alocaţi automat după cota de piaţă la un asigurator. Asiguratorii, mai departe, cresc primele pentru şoferii prudenţi care ajung să-i subvenţioneze pe riscanţi. Astea două măsuri, plus o serie de măsuri care să încurajeze grupuri mari de asigurare din toată lumea să vină în România, ar fi ieftinit în mod sănătos şi real RCA-ul", arată Năsui.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri economice » Prețul RCA, plafonat 6 luni la nivelul celor din februarie 2023. Condiţia pusă de premierul Nicolae Ciucă