Antena Meniu Search
x

Aurul României, blocat în mine închise. Statul nu exploatează niciun gram din cel mai râvnit metal: 'Suntem complet vânduţi'

Stăm pe munţi de aur, dar statul român nu exploatează niciun gram. Avem în adâncuri mii de tone din cel mai râvnit metal, iar la suprafaţă, cel mai mare zăcământ din Europa şi, totuşi, nicio mină deschisă. Este realitatea unei Românii care, în anii 90, se afla în topul clasamentelor mondiale.

Vezi și

Stăm pe munţi de aur, dar statul român nu exploatează niciun gram. Avem în adâncuri mii de tone din cel mai râvnit metal, iar la suprafaţă, cel mai mare zăcământ din Europa şi, totuşi, nicio mină deschisă. Este realitatea unei Românii care, în anii 90, se afla în topul clasamentelor mondiale, după mari puteri precum Canada sau Australia. Paşii spre dezastru, vinovaţii din fruntea statului, personajele din umbră şi şmecheriile care ne-au costat cel mai mare jaf din economia românească, au fost puse cap la cap de colegii de la În Premieră, într-o anchetă despre declinul industrei de aur. 

În 2006, mina Barza a fost inchisa. Si, odata cu ea, toate celelalte exploatari de stat din "patrulaterul aurifer" al Apusenilor. Motivul invocat atunci a fost că minele de aur au fost considerate nerentabile, sub pretextul că Romania nu are aur. 

Intotdeauna, aurul si argintul si elementele astea mai strategice au fost secret de stat. Adica, in fiecare an ele erau indicate cu alt indicativ. Se stia, intr-un an, aurul, ii zicea X1, anul urmator M1, incurcam si noi indicatorii. Si auditul ti-a luat fisa tehnica pe ce ai scos tu de la mina X. Si tu spuneai plumb, zinc, aur, cupru... Nu era in fisele tehnice scris aur.  Nu l-a luat in calculul eficientei economice, povesteşte Nicolae Stanca, fostul director Minivest.

12 ani mai tarziu, ancheta colegilor de la În Premieră a scos la lumina si motivul pentru care s-a intamplat asta. 

Pe acelaşi subiect

Încetarea activitatii miniere a fost o clauza de integrare europeana. Pentru ca reprezentam o concurenta serioasa, din punctul meu de vedere, pentru ei si puteam produce aur european, o spune chiar primarul din Certeju de Sus.

Cred ca se anticipa o anumita evolutie nefavorabila a anumitor monede, si ceea ce avea aur, risca stabilitate, explică la rândul său edilul din Brad. 

Astazi, marile zacaminte de aur sunt blocate de firme straine care, de zeci de ani, pretind ca scot aur, dar nu o fac. 

Liniste e si in judetul Hunedoara, unde se afla un alt zacamant important de aur. Dar, la fel ca la Rosia Montana, este concesionat de firme straine. 

LIVIU BAMBURIC, antreprenor: Faptul ca s-ar incepe poate o exploatare in Romania, care sa scoata aur, cupru, ar creste productia, ar schimba putin aceste jocuri internationale ale pretului aurului, ale pretului cuprului, unde ei, fiind jucatori de talie mondiala, au anumite planuri. Ceea ce nu inteleg este de ce noi, romanii, trebuie sa suferim. Cred ca este un caz foarte grav de subminare a economiei nationale.

Intre timp, am disparut si din clasamentele mondiale la productia cu aur. Ne-am ales, in schimb, cu un proces intentat de compania canadiana de la Rosia Montana, care pretinde statului roman despagubiri de 4,4 miliarde de dolari, cat rezerva de aur a BNR, pentru ca le-am fi blocat exploatarea. Mai grav e ca si investitorii straini din Hunedoara sunt pe punctul de a ne da in judecata. 

NICOLAE STANCA, fost director Minivest: Investitorul nu prea mai are multa rabdare. La noi acum e alt presedinte, e alt board si vrea si asta acum sa lamureasca ce e in Romania. 

Si, peste toate, Romania nu mai scoate astazi niciun gram de aur. 

AUREL SANTIMBREAN, fost geolog-sef la Rosiamin: Suntem vanduti complet, imi pare rau ca zic treaba asta. Suntem vanduti strainatatii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Aurul României, blocat în mine închise. Statul nu exploatează niciun gram din cel mai râvnit metal: 'Suntem complet vânduţi'