Video Avem cele mai scumpe gaze din Europa şi cumpărăm masiv din străinătate. Soluţia găsită pentru a nu intra în avarie
Ardem cel mai scump gaz din Europa. Preţul pe bursa de la noi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi este aproape dublu faţă de cel european. În plus, cumpărăm masiv gaze din străinătate, pentru că depozitele se golesc în cel mai rapid ritm de după criza energetică.
Consumul de gaz a crescut cu 50% din cauza gerului, explică directorul societăţii care transportă metanul. Importăm inclusiv din Ungaria ca să putem trece cu bine iarna, deşi autorităţile ne asigurau că nu vom avea dificultăţi în sezonul rece. Metanul din străinătate este, însă, mult mai scump zilele acestea.
Creşterea preţurilor nu se va vedea în facturi cât mai există plafonarea
Aproape un sfert din consum este asigurat de importuri: 10 milioane de metri cubi pe zi. Cantitatea este completată cu producția internă şi cu rezerve din depozitele subterane, care se golesc, însă, în ritm accelerat. Ca să nu ajungă la nivelul de avarie, extragerile din rezervoare au fost limitate. Pentru a acoperi necesarul, furnizorii cumpără gaz mai scump, de pe burse. Pe piața de la București, preţul a explodat. 80 de euro pe MWh, cu 44% mai mare decât preţul de referinţă pentru piaţa europeană.
"Avem faţă de anul trecut o medie de temperaturi de luna februarie de - 8 grade Celsius. Dacă pe 10 februarie, anul trecut, consumul României era de circa 35 - 36 de milioane de metri cubi, uitaţi că pe 10 februarie anul acesta avem un consum de 52 de milioane de metri cubi de gaze", a declarat Ion Sterian, director Transgaz. Scumpirea gazului este influenţată şi de tergiversările guvernului, care ezită să anunţe dacă prelungeşte plafonarea tarifelor la energie care expiră pe 31 martie.
"Producătorii, traderii, furnizorii sunt în situaţia de a nu şti ce să facă. Încearcă să nu se hazardeze să vândă sau să cumpere cantităţi foarte mari. Ajung să înregistreze preţuri foarte foarte mari", a declarat Dumitru Chisăliţă, expert energie. Creşterea preţurilor nu se va vedea în facturi cât mai există plafonarea. Ministerul Energiei se gândeşte să prelungească încă trei luni schema, dar ministrul Finanţelor trebuie să găsească fonduri.
"Dincolo de preţul din factură, această schemă a asigurat o stabilitate. Dacă s-ar reveni brusc la o piaţă libera s-ar putea vedea variaţii de la o lună la alta. E nevoie să asiguram lichiditate în piaţă, să nu existe un efect de îmbulzire pe piaţă, ceea ce ar duce la o creştere artificială de preţuri", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Experţii estimează că, în lipsa plafonării, facturile la gaze ar fi mai mari cu cel puţin 30%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰