Antena Meniu Search
x

Patronii din turism cer legalizarea bacşişului

Bacşişul, o tradiţie la români, ar putea fi literă de lege. O regulă nescrisă spune că 10 la sută din valoarea notei de la restaurant se duce direct la ospătari. Binenţeles, şi dacă serviciile sunt pe măsură.

De Redactia Observator la 08.07.2019, 07:52
Vezi și

Bacşişul, o tradiţie la români, ar putea fi literă de lege. O regulă nescrisă spune că 10 la sută din valoarea notei de la restaurant se duce direct la ospătari. Binenţeles, şi dacă serviciile sunt pe măsură. În timp ce pe piaţă rulează "la negru" milioane de euro din bacşişuri, patronatele din turism cer autorităţilor reglementarea acestui domeniu. 

Pe o plajă din staţiunea Mamaia, ospătarul a înlocuit tava pentru băuturi cu o roabă plină cu gheaţă. Aici vin numai clienţi cu bani, iar servirea trebuie să fie ireproşabilă pentru ca, la final, bacşişul să fie pe măsură.

Salariul unui ospătar, pe litoral, pleacă de la 2.000 de lei pe lună. Din bacşişuri, poate câştiga şi de trei ori mai mult. 

Un studiu arată că majoritatea românilor sunt generosi în vacanţă. Există ţări în care bacşişul se pune pe nota de plată dar este cuviincios să mai laşi şi ceva peste. Un fel de bacşiş pe lângă bacşiş, dar sunt şi ţări unde tipsul este inclus în notă şi nu se mai aşteaptă nimic în plus

Pe acelaşi subiect

Patronatele din turism cer Guvernului o soluţie pentru ca bacşişul să poată fi trecut pe nota de plată şi, implicit, fiscalizat. Spun că astfel ar putea să ofere salarii mai mari angajaţilor. În 2015, a fost o încercare, însă legea avea prea multe hibe şi a fost abrogată după doar trei luni.

Mai exact, ospătarii ar trebui să pună deoparte 10% din ce primesc de la clienţi, pentru impozitul de la final de an. 

Estimările celor din turism arată că bacşişul dat acum la negru ajunge la câteva milioane de euro, în întreaga ţară.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Patronii din turism cer legalizarea bacşişului