Antena Meniu Search
x

Banca Centrală Europeană creşte dobânda de referinţă cu 0,25%. Este a şaptea majorare, dar şi cea mai mică

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, adică 0,25%, de la 3% la 3,25%. Este a şaptea creştere consecutivă, dar şi cea mai mică dintre ele. Cu toate astea, este posibil să fie anunţate în continuare noi creşteri având în vedere presiunile inflaţiei.  Începând cu data de 10 mai, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,75%, 4% şi, respectiv, 3,25%.

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 18:25

Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referinţă cu 0,25% până la 3,25%
Banca Centrală Europeană - Shutterstock

Banca Centrală Europeană a anunţat joi că va creşte dobânda de referință cu 0,25%, continuând astfel să lupte împotriva inflaţiei şi a creșterii prețurilor de consum. Însă BCE dă semne şi că este gata să încetinească ritmul creșterii dobânzilor după ce datele publicate la începutul lunii au arătat că inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, a scăzut. Potrivit Bloomberg, unii economişti luau în calcul şi o variantă mai dură, de creştere a dobânzii cu 0,50%. 

Prima creştere a dobânzii cheie a fost decisă în iulie 2022, când a urcat de la -0,5% la zero. Cu toate acestea, în ciuda creșterilor repetate de atunci, inflația rămâne cu mult peste ținta BCE de 2% iar estimările publicate săptămâna trecută de Fondul Monetar Internațional sugerează că inflația nu va atinge ținta BCE până în 2025.

Inflația în Zona Euro a crescut la 7% în aprilie, după cinci luni de scăderi consecutive. Cu toate astea, inflaţia de bază (core inflation) a scăzut uşor la 7,3%, de la 7,5% în martie.  Fondul Monetar Internaţional a cerut la finalul lunii aprilie Băncii Centrale Europene să continue majorarea dobânzilor până la mijlocul anului viitor.

Începând cu data de 10 mai, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,75%, 4% şi, respectiv, 3,25%. Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Pe acelaşi subiect

Băncile au înăsprit accesul la creditare, chiar dacă cererea a scăzut

Majorarea dobânzii cu 25 puncte de bază, după trei creşteri consecutive cu 50 de puncte de bază, vine la doar o zi după datele care arată că în martie băncile au înăsprit accesul la creditare, chiar dacă cererea a scăzut considerabil, ceea ce a avut ca rezultat cel mai lent ritm de creştere a creditării către gospodării, începând din 2018. Aceste date indică faptul că majorarea dobânzilor începe să afecteze economia zonei euro iar politicile BCE restricţionează creşterea.

Totuşi, BCE nu a dat indicaţii privind viitoarele decizii de politică monetară. "Consiliul guvernatorilor BCE va continua să urmărească datele economice pentru a stabili nivelul adecvat şi durata restricţiilor. Deciziile de politică monetară vor continua să fie bazate pe evaluările privind perspectivele inflaţioniste, dinamicile inflaţiei de bază şi soliditatea transmiterii politicii monetare", se arată în comunicatul BCE.

Şi Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri seara cea de a 10-a majorare consecutivă a costului creditului după luna martie 2022, cu un sfert de punct procentual. Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere slabă, de doar 0,1%, în primul trimestru, ceea ce dovedeşte vulnerabilitatea economiei zonei euro, susţin analiştii

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Toate aceste date justifică, în opinia analiştilor, o majorare limitată a dobânzilor dar nu o pauză în ciclul de înăsprire a politicii monetare. Economiştii se aşteaptă ca BCE să continue să majoreze dobânzile până în vara acestui an, când costul creditului în zona euro va atinge un punct culminant cuprins între 3,50% şi 3,75%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Banca Centrală Europeană creşte dobânda de referinţă cu 0,25%. Este a şaptea majorare, dar şi cea mai mică