Românii au ajuns să plătească cele mai mari dobânzi din UE la creditele ipotecare, pe fondul inflaţiei galopante
Românii plătesc dobânzi de patru ori mai mari faţă de celelalte state din UE pentru creditele ipotecare, potrivit datelor analizate de Profit.ro. În ultimele 18 luni, dobânzile au explodat pe fondul inflaţiei ridicate.
Pe fondul inflaţiei galopante, România şi Polonia au înregistrat cele mai mari creşteri la dobânzile pentru creditele ipotecare în sold. În România, rata medie la creditele pentru locuinţe cu scadenţa iniţială de peste 5 ani a ajuns la 8,3% în februarie 2023. Şi în Polonia, dobânzile au ajuns, vara trecută, până aproape de 8%.
În ultimii ani, ponderea creditelor cu dobândă variabilă a scăzut la 70-80% în România și mai recent la 50% la finele lunii ianuarie, potrivit datelor raportate de BNR la Banca Centrală Europeană. O evoluție similară a avut și Polonia.
Pe de altă parte, în Ungaria, ponderea creditelor noi cu dobândă variabilă a scăzut de la 40-50% în 2012-2017 la sub 5% în 2018 și mai apoi aproape de zero. O situație similară întâlnim și în Cehia, scrie Profit.ro.
În România, băncile au ajuns cu dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare noi la 8,3% la finele lunii ianuarie, de la sub 4% la finele lui 2021. Între toamna lui 2021 și toamna lui 2022, ROBOR la 3 luni a crescut de la 1,5% la 8%, pentru ca, la începutul anului, să scadă la sub 7%. În Polonia, dobânzile au crescut față de nivelul de 3,3% în toamna lui 2021 la 9,4% la finele lunii februarie, cu un vârf de 10% în decembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰