Antena Meniu Search
x

Banca Națională a României a redus dobânda cheie la un minim istoric, 1,5%

Criză, criză, dar cu rate mai mici. Românii cu credite în lei, calculate în funcţie de ROBOR, vor avea mai puţin de plătit, după ce Banca Centrală a luat o decizie istorică. Pentru a contracara şocurile pandemiei de coronavirus a redus dobânda cheie, pentru a treia oară în acest an, la 1,5%. Este o decizie de care economia României avea nevoie, spun experţii, chiar dacă vine la pachet şi cu riscuri.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 06.08.2020, 22:42

Vezi și
  • Este a treia oară când Banca Națională a României reduce dobânda cheie pe perioada pandemiei de coronavirus.

Banca Naţională a României a folosit din nou una dintre armele pe care le are la îndemână în lupta cu un inamic imprevizibil: pandemia de coronavirus. A redus dobânda cheie la nivelul minim istoric de 1,5%. 

Prima reducere a dobânzii cheie a fost în luna martie, de la 2,5 la sută la 2%. A urmat apoi o nouă scădere la început de iunie, până la 1,75%. Şi iată, acum, a treia scădere la 1,5%. Prin această decizie a Băncii Centrale, băncile vor avea acces la bani mai ieftini, ceea ce înseamnă că vor putea scădea costurile la creditele acordate firmelor, populației, dar și statului. 

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: În istoria Băncii Naționale n-am avut dobândă de 1,5%. Am făcut o reducere de dobândă în mai mulţi paşi, tocmai pentru a nu crea disfuncţionalităţi şi salturi în piaţă.

Pentru românii care au credite în lei, anunţul reprezintă gura de oxigen de care aveau nevoie. Vor avea rate mai mici. 

Irina Chițu, analist economic: Se vor reduce în perioada următoare dobânzile la creditele în lei, dar dependente de ROBOR. Adică, pentru creditele acordate înainte de mai 2019.

Un prim efect al deciziei BNR este deja vizibil: indicele ROBOR la trei luni a scăzut astăzi la 2,05 %, cel mai mic nivel din martie 2018. 

Pentru a vedea cu cât scad ratele românilor, am făcut o simulare de calcul pentru un credit ipotecar de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani. Dacă înainte de pandemie, când indicele ROBOR la trei luni era de 3,18%, rata lunară depăşea 1.500 de lei, astăzi, când indicele a coborât la 2,05 la sută, rata lunară este 1.350 lei. Deci o rată mai mică cu 180 de lei. Pentru mulţi dintre cei cu credite, e o sumă care contează. 

În pandemie, Laura şi-a pierdut locul de muncă, aşa că a fost nevoită să accepte o poziţie de începător într-un alt domeniu şi pe bani mai puţini. Aşa că anunţul Băncii Centrale a bucurat-o enorm. 

Laura: Aceasta e cam prima dată când am avut un impas destul de mare financiar din cauza pandemiei.

Reducerea dobânzii cheie are menirea să contracareze șocurile economice produse de COVID 19.

Dan Schwartz, economist: Economia are nevoie acum de lichiditate. Este o măsură bine venită, chiar cu riscul inflației. Riscul, cealaltă față a monedei, e inflația. Atunci când dobânzile cheie sunt joase, când lichiditatea e relativ crescuta în economie, apare tentația comercianților de a ridica prețurile.

Creditele noi oferite acum de bănci sunt dependente de indicele IRCC. Cum este decalat cu două trimestre, abia la anul vom vedea reduceri de costuri la creditele în lei, spun economiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Banca Națională a României a redus dobânda cheie la un minim istoric, 1,5%