Antena Meniu Search
x

Video Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţurile la pompă în Bucureşti. "Bag un milion, două. Nu fac plinul"

Pic cu pic, carburanţii s-au scumpit din nou. Motorina standard costă peste opt lei la Bucureşti, iar benzina se apropie de şapte lei. Argumentele economice sunt aceleaşi pe care companiile petroliere le ignoră când trebuie să scadă preţurile: cursul dolarului şi valoarea ţiţeiului. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 09.10.2022, 20:35

Vezi și

Cotaţia petrolului, în creştere, şi dolarul, care este tot mai puternic în faţa monedei europene şi a leului, au încurajat marile lanţuri de benzinării să tot mărească preţurile. Deşi, atunci când erau în scădere nu au ieftinit carburanţii. 

Diferenţa de preţ dintre un litru de benzină şi motorină

"La finalul acestei săptămâni, petrolul brut se tranzacţiona pe piaţa europeană la o cotaţie de 98,5 dolari pe baril, cea mai mare din ultima lună. Ca urmare a scumpirilor de vineri şi sâmbătă, diferenţa dintre un litru de benzină şi cel al unui litru de motorină a ajuns la 1 leu si 40 de bani", spune Greta Neagu, reporter Observator.

Situaţia ar putea să fie exploatată în continuare de companiile petroliere. Rafinăriile din România vor fi nevoite să renunţe la importurile de ţiţei din Rusia, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de Uniunea Europeană. "Suntem un stat care are, spre deosebire de cei din jurul nostru, rezerve proprii de petrol. Trebuie crescută producţia internă. E un război economic care nu a început odată cu invazia militară din Ucraina, a început în toamna anului trecut, când au crescut şi preţul gazului", explică Ionuţ Purică, specialist în energie.

Pe acelaşi subiect

Şoferii se tem că scumpirea treptată a carburanţilor poate să anuleze subvenţia acordată de stat. În condiţiile în care şi acum benzina sau motorina le taie mult din salariu. "Bag un milion, două", spune un şofer care nu mai face plinul.

Soluţie de criză: plafonarea preţurilor, la iarnă

O soluţie de criză este plafonarea preţurilor pe tot lanţul, spun specialiştii în energie. "Se poate vorbi de o plafonare pe iarna asta, de exemplu. Ungurii au încercat şi fac aşa ceva. N-are rost să finanţăm plafonarea preţurilor în Ungaria prin preţuri mai mari în benzinăriile MOL din România", adaugă Ionuţ Purică, specialist în energie. 

În ultimele două zile, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, OMV Petrom, a scumpit atât benzina, cât şi motorina cu doi bani pe litru. Acelaşi lucru au făcut şi competitorii, care chiar au plusat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţurile la pompă în Bucureşti. "Bag un milion, două. Nu fac plinul"