Antena Meniu Search
x

Exclusiv Ce salariu are un excavatorist de cărbune. Muncește pe un utilaj de 2.000 de tone, la 30 de metri înălțime

A venit nota de plată pentru închiderea minelor şi reducerea exploatărilor de cărbune. Producţia este în scădere, iar în cariere se lucrează la limita de avarie. Consumul de energie al României a scăzut cu 8% în septembrie, ca în criza din 2009. Perspectivele par sumbre. Directorii carierelor se tem că nu vor avea cu cine să înlocuiască muncitorii care ies la pensie.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 10.10.2022, 00:47

Vezi și

Octavian Martinescu, excavatorist: Atenție maximă. Trebuie, tot timpul, ochii pe cupe, pe rotor, pe front. Exploatăm steril în momentul ăsta. Un strat, două mai jos, e cărbunele, care e cel mai important.

Zi sau noapte, Octavian şi colegii lui sunt singuri în cabină și rar fac vreo pauză.

Octavian Martinescu, excavatorist: M-am obișnuit cu singurătatea aici. Stau mai mult singur. Ceilalți colegi sunt pe utilaj.

Reporter: Opt ore, cât e tura, doar aici.

Pe acelaşi subiect

Octavian Martinescu, excavatorist: Doar aici.

Reporter: Nu faceți deloc pauză.

Octavian Martinescu, excavatorist: Deloc. Nici la schimbul trei. Doar când mai sunt manevre, 10-15 minute.

Excavatoriștii de cărbune cu experiență sunt puțini și tot mai greu de pregătit

În câteva luni, Octavian va pleca acasă. Condițiile dificile în care a muncit 28 de ani îi permit să iasă la pensie mai devreme. Va îngroșa rândul oamenilor care cunosc o meserie rară și care ies din câmpul muncii. În cabina sa, n-are cine să vină din urmă. Deficitul de personal amplificat de parafarea la nivel european a închiderii mineritului a lăsat goluri uriaşe în piaţa forţei de muncă. Excavatoriști nu se mai găsesc. Și nici firme care să-i pregătească.

Diana Speretoiu, reporter Observator: În carierele din Complexul Energetic Oltenia funcționează 54 de astfel de excavatoare. Mai este nevoie de 47 de specialiști pentru a fi acoperite toate schimburile. Un astfel de utilaj gigant cântărește 2.000 de tone și nu e deloc ușor de manevrat.

Reporter: Cât de complicat e să manevrați roata asta uriașă?

Octavian Martinescu, excavatorist: E greu, dar cu experiență, în timp, devine ușor.

Discuție reporter excavatorist: Vin câte trei pe schimb plus unul la libere. Trebuie să ia fiecare un liber, un concediu. Noi lucrăm 5 zile, a șasea trebuie să fim liberi. Mai mult de 40 de ore nu putem lucra.

Nicolae a lucrat 23 de ani în cariera de cărbune. De cinci ani, este excavatorist brigadier, un post care vine la pachet cu multe responsabilități și riscuri.

Nicolae Bădescu, excavatorist brigadier: Această meserie de brigadier e foarte grea. Trebuie să ai cunoștințe de mecanică, de excavații, ca să fii un brigadier pe utilaj. Brigadierul răspunde de tot ce se întâmplă pe utilajul acesta.

Reporter: Și riscurile sunt foarte mari.

Nicolae Bădescu, excavatorist brigadier: Da, Sunt foarte mari riscurile pe un utilaj.

Reporter: O manevră greșită...

Nicolae Bădescu, excavatorist brigadier: Poate să pună o avarie mare la excavator, cu vieți puse în pericol

Constantin David, directorul UMC Motru: Este o meserie destul de complexă, o meserie care se dobândește într-un timp lung, de 5-6 ani de zile de experiență pe roată. Acest colos, acest complex minier este destul de complex și trebuie condus cu responsabilitate pentru că este în pericol atât siguranța utilajului, cât și a oamenilor care lucrează pe utilaj.

Să pună în mișcare utilajul care mușcă din fronturile de lucru, e nevoie de o armată de specialiști. Cum nu e suficient personal, cei rămași muncesc mai mult să suplinească lipsurile. Mai ales acum, când cererea de energie a explodat.

Nicolae Bădescu, excavatorist brigadier: Excavatorist, patru lăcătuși, electrician, brigadier și CFL-ist (n.r. conducător formație lucru). În jur de 12, 13 oameni, pentru a funcționa la capacitate.

5.000 de lei câștigă un excavatorist. Dacă lucrează și în weekend

Pentru mulți, e un salariu mic în comparație cu riscurile, efortul și responsabilitățile care vin la pachet cu meseria pe cale de dispariție. 

Nicolae Bădescu, excavatorist brigadier: Cărbunele e pâinea noastră, mai ales în zona Gorjului.

În Cariera Roșiuța, sunt șapte excavatoare care sapă după cărbune. În toate carierele se lucrează la foc continuu, șapte zile din șapte, 24 de ore din 24. Totul, ca stocurile de cărbune pentru iarnă să fie completate. În depozitele Complexului Energetic Oltenia, sunt acum peste 600 de mii de tone de cărbune.

Constantin David, directorul UMC Motru: Complexul Energetic Oltenia are un procent destul de însemnat în asigurarea energiei necesare pentru siguranța Sistemului Energetic Național. Zilnic băgăm 1000-1500 de mw/h, care înseamnă un procent de 20-25% din energia produsă în România.

Foștii mineri, o soluție pentru lipsa acută de personal din mine

Ca să mai reducă din lipsa acută de personal, oficialii companiei vor să convingă foști mineri, acum la pensie, să revină în cariere, pe excavatoare și să învețe angajații mai tineri cum să manevreze roata uriașă.

Florin Gherghescu, director Divizia Minieră, CE Oltenia: Încercăm să facem o facilitate de a veni pe o perioadă determinată și a ajuta la formarea specialiștilor noștri. Am identificat salariați care au ieșit la pensie și care doresc să vină să ajute să formăm acești excavatoriști.

Constantin David, directorul UMC Motru: La ora actuală, alternativă nu avem. Vedeți ce se întâmplă în toată Europa cu prețul energiei.

Alți 30 de salariați din compania energetică fac deja cursuri de perfecționare. Mai este nevoie de 17 oameni dornici să învețe să conducă excavatoarele. Pentru că industria minieră a fost trecută, în ultimii ani, pe lista de restructurări, nici investiții în utilaje nu s-au mai făcut. Cărbunele se scoate tot cu excavatoarele de dinainte de 1989.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Ce salariu are un excavatorist de cărbune. Muncește pe un utilaj de 2.000 de tone, la 30 de metri înălțime