Antena Meniu Search
x

Video BNR, avertisment dur după noile măsuri fiscale: vor creşte ratele, rata inflaţiei şi urmează un val de scumpiri ce se va resimţi chiar înainte de Sărbători

Avertisment dur de la Banca Naţională a României. Vom avea parte de scumpiri în lunile care urmează, iar rata inflaţiei creşte din nou, ca urmare a măsurilor fiscale. Vom resimţi primele majorări de preţuri chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Nici ratele nu vor fi mai mici.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 10.11.2023, 20:20

Vezi și

"Am ţinut-o cât am ţinut-o, am dat inflaţia în jos, fără să intrăm în recesiune", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Numai că acum inflaţia e tot mai greu de ţinut în frâu. Vestea vine chiar de la Banca Naţională a României. Explicaţiile? "Unele, cum sunt măsurile de majorare a taxelor, se duc direct în preţuri, în sens de creştere a preţurilor. Luând în considerare şi anul electoral, riscurile sunt de a împinge creşterea de preţuri în sus", a declarat Mugur Isărescu, guvenatorul BNR.

Calculele nu arată deloc bine pentru buzunarele cumpărătorilor

Am ajuns la o inflaţie de 8.8%, ceea ce este bine, mai ales dacă ne gândim la faptul că o lungă perioadă de timp inflaţia a fost de peste 10%. Dar chiar şi aşa, România are a doua cea mai mare rată a inflaţiei din UE. Iar veştile nu sunt bune. Din 2024, odată ce intră în vigoare noile taxe şi impozite, ne-am putea aştepta ca inflaţia să crească din nou cu cel puţin 1%. Abia spre final de 2024, inflaţia ar putea ajunge la sub 5%. Până atunci, preţurile tot urcă.

Ionuţ Grama e proprietarul mai multor băcănii. Colaborează cu mai bine de 100 de producători şi deja resimte efectele impozitului pe cifra de afaceri. "Un prim furnizor ne-a anunţat de curând că nu mai poate suporta creşterea de costuri. Şi că va fi nevoit să crească preţurile. Va avea o creştere medie de 8%, în funcţia de categoria de produs", a declarat Ionuţ Grama, proprietar băcănie.

Calculele nu arată deloc bine pentru buzunarele cumpărătorilor. "Vom avea şi modificare de TVA pe produsele certificate ecologic şi pentru produsele montane, de la 5 la 9%. Va avea un impact cu siguranţă şi supraimpozitarea băncilor. Care vor transmite această impozitare către noi, prin comisioane mai mari", a declarat Ionuţ Grama, proprietar băcănie. "Deja comercianţii să anticipeze din decembrie cu o uşoară majorare a preţului, aşa încât din ianuarie să fie poziţionaţi acolo unde le ies calculele, în condiţiile noii taxe", a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Scumpiri vor fi pe tot lanţul, de la alimente şi până la produse nealimentare sau servicii. Toate vor trage în sus inflaţia. Acesta este costul care vine în urma aplicării pachetului de măsuri fiscale. "Scopul acestor măsuri fiscale e reducerea deficitului bugetar. Vom sfârşi probabil la 6% din PIB. Iar cu aceste măsuri vor ajunge la 5% deficit anul următor", a declarat Adrian Codîrlaşu. "Guvernul, împreună cu Parlamentul, trebuie să găsească soluţia să ducă deficitele în ţintele pe care ni le-am asumat. Când ai deficit de 10%, înseamnă că te-ai întins cu 10% din PIB peste plapumă", a declarat Mugur Isărescu. În contextul în care inflaţia rămâne ridicată, nici dobânda cheie nu scade. Ceea ce înseamnă că ratele rămân la fel de mari pentru români.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » BNR, avertisment dur după noile măsuri fiscale: vor creşte ratele, rata inflaţiei şi urmează un val de scumpiri ce se va resimţi chiar înainte de Sărbători