Antena Meniu Search
x

Video "Bucătarii sunt pe șantier" Reprezentanții HoReCa cer măsuri de relaxare și amenință că nu vor mai plăti taxe: "Cu ce să achităm?"

De când se închid la nouă seara, cam bate vântul prin restaurante. Reprezentanţii HoReCa se plâng că au rămas fără clienţi şi fără bani, aşa că cer Guvernului măsuri de relaxare. Dacă nu vor fi ascultaţi, ameninţă că nu vor mai plăti statului niciun leu.

de Ioana Matei

la 21.11.2021, 20:39

Vezi și

De la patroni şi până la ospătari, cu toţii aşteaptă ridicarea restricţiilor. În condiţiile în care pot primi doar clienţi vaccinaţi sau trecuţi prin boală, cei din HoReCa cer prelungirea programului după ora 21:00 şi funcţionarea la capacitate maximă.

Ionuţ Melintescu, director restaurant: Cele mai multe momente în restaurante sunt ore moarte. Pentru că, la ora 21:00, atunci era gradul de ocupare cel mai mare al restaurantelor şi atunci veneau oamenii să socializeze şi să consume mai mult.

Din 20 de luni de pandemie, cei din HoReCa au lucrat doar 4, fără restricții

Afacerile din industria ospitalităţii au fost deschise, fără condiţii speciale, doar patru luni din cele 20, câte au trecut de la începutul pandemiei. Taxele, însă, le-au plătit integral, spun antreprenorii, care încă aşteaptă schema de ajutor promisă pentru anul trecut.

Pe acelaşi subiect

Corina Macri, preşedinte FPIO: Tot discutăm, sunt promisiuni. Încheiem anul 2021 şi noi nu am primit acele măsuri de protecţie pe care toţi antreprenorii din Europa le-au primit pentru închiderea activităţii.

Călin Ile, preşedinte FIHR: La nivel european, la Bruxelles, formele de sprijin pentru sectorul turism s-au extins pentru încă şase luni, deci există posibilitatea de a se acorda ajutoare de stat până la jumătatea lui 2022, dar probabil că Guvernul României nu ştie acest lucru.

În lipsa unor măsuri de sprijin şi a unui plan pe termen lung, reprezentanţii din HoReCa ameninţă cu proteste şi spun că vor intra în grevă fiscală

Corina Macri, preşedinte FPIO: Vin ratele scadente, vin taxele şi impozitele, ori noi nu avem dreptul la activitate, dreptul la muncă. Nu avem de unde să facem încasări. Cu ce să achităm?

În lipsă de activitate, unele afaceri funcţionează cu jumătate din personal.

Ioana Matei, reporter Observator: Hotelurile şi restaurantele au fost nevoite să renunţe la angajaţi. Pandemia a trimis acasă 36.000 de români din sectorul HoReCa. Unii au intrat în şomaj tehnic, însă mulţi s-au orientat spre alte domenii. Ca să nu mai piardă forţă de muncă, reprezentanţii din industria ospitalităţii cer decontarea a 41,5% din salariul brut pentru fiecare angajat reîncadrat, o măsură de sprijin financiar care a funcţionat în 2020.

Călin Ile, preşedinte FIHR: Povesteam cu un operator care zicea că bucătarii lui sunt pe şantier la acest moment, alţii au plecat în curierat, în IT. Fiecare şi-a găsit alt domeniu. E o situaţie dramatică din acest punct de vedere.

Restricţiile impuse de criza sanitară au afectat 8 din 10 afaceri din industria HoReCa. Vânzările antreprenorilor din domeniu au scăzut cu 39% în 2020. Acest lucru a afectat şi profiturile, care au fost de patru ori mai mici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » "Bucătarii sunt pe șantier" Reprezentanții HoReCa cer măsuri de relaxare și amenință că nu vor mai plăti taxe: "Cu ce să achităm?"