Antena Meniu Search
x

Video Bugetul pe 2024: amnistie pentru micii evazionişti, taxarea la sânge a mediului privat şi măriri pentru primari pe motiv că "muncesc cel mai mult"

Trei ceasuri rele în Parlament, la dezbaterile pentru bugetul de anul viitor. O pisică neagră s-a plimbat pe holurile Casei Poporului, în timp ce parlamentarii se certau. Majorările de pensii şi salarii nu au acoperire financiară, acuză Opoziţia. În plus, Guvernul pune la cale o amnistie fiscală pentru evazioniştii care dau tunuri mai mici de un milion.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 19.12.2023, 19:42

Vezi și

Chiar în timpul dezbaterilor pe buget, o pisică neagră se plimba nestingherită pe holurile din Parlament. Dincolo de uşă, scandal-monstru. Puterea caută bani pentru toate majorările promise - pensii şi salarii. 8 miliarde de lei din cele 45 de care are nevoie ar veni din combaterea evaziunii fiscale, proiect votat astăzi în Parlament. Legea prevede pedepse mai dure pentru cei care înşală Fiscul. Dacă plătesc, însă, datoria şi acoperă prejudiciul, evazioniştii scapă de închisoare, cu o singură condiţie: să fi furat statul cu mai puţin de un milion de euro. Opoziţia acuză un abuz.

Anul viitor, aproape toţi angajaţii de la stat vor avea salarii mărite cu 5%

"Vă puneţi cu ghioaga pe oamenii care muncesc şi sunt întreprinzători şi şeful dvs. de partid falsifică un buget întreg", a declarat Stelian Ion, deputat USR. "Văzând iritarea celor de la USR, m-am intrebat daca nu cumva au început sa testeze trei grame, aşa cum au propus într-un proiect de lege. Văd foarte multă nervozitate la colegii de la USR ca începe lupta impotriva evaziunii fiscale", a declarat Florin Roman, deputat PNL.

Statul râvneşte şi la banii firmelor, care au avut, în 2022, cel mai bun an. Au câştigat cu 40% mai mult decât în 2021 şi dublu faţă de acum doi ani, un record istoric. Ponderea profiturilor în PIB a depăşit 14%. 16 miliarde de lei va aduna guvernul din noile taxe pentru bănci, companii multinaționale și microîntreprinderi. Are nevoie, însă, de mai mult. Potrivit Opoziţiei, coaliţia a supraestimat veniturile cu 20 de miliarde de lei.

"În loc să atragem investiţii, să creştem economia, să crestem numărul de locuri de muncă eventual bine plătite, noi spune că introducem impozit pe rulaj. Inclusiv FMI-ul a spus că acest impozit are potenţial distructiv", a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal. Toată austeritatea este pusă în sarcina cetățenilor și a mediului privat. Nici un sacrificiu, însă, pentru instituţiile de stat. Guvernul a promis iniţial că va strânge cureaua şi va adopta o reformă de amploare în aparatul bugetar. Doar că liderii coaliţiei de guvernare s-au răzgandit fix înainte de anul electroral. PSD şi PNL au decis acum să amâne cu şase luni reorganizarea ministerelor şi a altor instituţii de stat finanţate din fonduri publice.

Anul viitor, aproape toţi angajaţii de la stat vor avea salarii mărite cu 5%. Profesorii şi pensionarii vor avea veniturile majorate de două ori, cu 20%. Din martie, vor creşte alocaţiile pentru copii, în medie cu 15 procente. Bugetul va fi votat mâine în Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Bugetul pe 2024: amnistie pentru micii evazionişti, taxarea la sânge a mediului privat şi măriri pentru primari pe motiv că "muncesc cel mai mult"