Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Buget 2024. Guvernul promite zero taxe noi şi creşteri salariale în lanţ. De ce optimismul afişat de coaliţie e nejustificat

Dacă te iei după buget, anul 2024 arată bine: Guvernul se angajează să aibă zero taxe noi şi majorări salariale în lanţ. Practic, optimismul e nejustificat în ceea ce priveşte veniturile pe care se bazează. Peste 5.000 de amendamente au fost depuse la proiectul care ar trebui aprobat miercuri de Parlament. 

de Marius Gîrlaşiu

la 18.12.2023 , 19:31

Timp de şase ani, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei. Anul 2024 aduce o mărire de 20 de lei, după ce Guvernul a stabilit un nou model de calcul: punctul de amendă să fie de 5% din salariul minim brut pe ţară. Pentru bugetul optimist pe anul viitor, Guvernul are nevoie de încasări considerabile. Potrivit Opoziţiei, coaliţia a supraestimat veniturile cu 20 de miliarde de lei.

Guvernanţii se mândresc cu zero taxe introduse în 2024

Mediul de afaceri a reclamat un optimism excesiv şi nejustificat al coaliţiei de guvernare în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat. De cealaltă parte însă, Guvernul speră să adune la bugetul de stat 8 miliarde de lei din combaterea evaziunii fiscale şi din măsurile pentru digitalizarea administraţiei fiscale. Plus alte 16 miliarde de lei din măsurile fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. E vorba despre taxa pe cifra de afaceri care va fi plătită de bănci, de marile companii din România şi de firmele din mediul privat.

Vezi și

Fondurile pentru Educație ar urma să crească în 2024 cu 61%, Transporturile cu 27%, în Ministerul Muncii cu peste 13 procente, iar la Sănătate cu 11%. Majorările însă nu vor merge în investiţii sau cercetare, ci pentru creşterile de salarii promise, printre care şi 5% pentru primari, viceprimari şi şefi de consilii judeţene. Planul pe anul viitor include şi 15,5 miliarde de lei buget pentru pensiile speciale şi 314 milioane de lei subvenţie pentru partide. "Noi nu discutăm de măsuri puse cu pixul în buget, discutăm de legi", a declarat Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.

Guvernanţii se mândresc cu zero taxe introduse în 2024. Se bazează însă pe faptul că de la 1 ianuarie toate dările la stat vor fi indexate cu rata inflaţiei, adică se majorează cu 13,8%. Strategia fiscal-bugetară atenţionează asupra unui risc major în privinţa deficitului bugetar. Asta pentru că Guvernul a luat în calcul la construcţia bugetului o sumă egală cu 1% din produsul intern brut care ar trebui colectată din măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi digitalizarea ANAF. Nu e clar însă, în acest moment, dacă Guvernul va avea capacitatea să adune aceşti bani la bugetul de stat. Asta în condiţiile în care doar evaziunea fiscală la TVA se ridică la 45 de miliarde de lei, adică 9 miliarde de euro pe an, potrivit datelor de la Comisia Europeană.

Până în această dimineaţă, parlamentarii au depus peste 5.000 de amendamente. Cele mai multe - 4.000 - au fost de la AUR care vrea 100 de milioane de lei pentru centre comunitare în străinătate. Miercuri, bugetul ar urma să fie adoptat în Parlament.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Ce alegeţi, să faceţi facultate sau să învăţaţi o meserie?
Observator » Ştiri politice » Buget 2024. Guvernul promite zero taxe noi şi creşteri salariale în lanţ. De ce optimismul afişat de coaliţie e nejustificat