Video Ultimele negocieri pe Bugetul României. UDMR acuză Guvernul că a construit un buget catastrofal şi că va lua şi banii din bugetele locale
În Parlament, avem ultimele negocieri din comisii pe Legea Bugetului. Aleșii stabilesc chiar la această oră cum se vor împărţi banii din taxe şi impozite anul viitor. Asta în timp ce Guvernul PSD-PNL încă mai caută banii pentru a acoperi deficitul bugetar si majorările promise în an electoral.
"În Parlament continuă dezbaterile pe Legea Bugetului de Stat şi pe Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. Comisiile de specialitate au lucrat până aproape de miezul nopţii pentru a aviza bugetele ministerelor, bugetele serviciilor de informaţii şi ale altor instituţii de stat finanţate din fonduri publice. În această dimineaţă, comisiile reunite de buget-finanţe din cele două camere ale Parlamentului au reluat dezbaterile cu ordonatorii principali de credite, însă senzaţia este cumva că liderii coaliţiei de guvernare se pregătesc să închidă discuţiile pe Legea Bugetului, spunem asta pentru că aici în comisie pe bandă rulantă, pe repede înainte, se dau avize pe bandă rulantă iar în unele cazuri bugetele unor ministere şi instituţii sunt avizate după discuţii care durează cel mult 5-10 minute", transmite Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
"Parlamentarii reuniţi în comisiile de buget-finanţe au termen până azi la ora 18.00 să transmită rapoartele finale, atât pentru Legea Bugetului, cât şi pentru Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, apoi la ora 20.00 este programat plenul reunit al Parlamentului prin care vor începe din nou dezbaterile generale şi dezbaterile pe articole şi anexe pe aceste bugete. Este aşteptat în Parlament şi premierul Marcel Ciolacu, însă între timp se înmulţesc criticile din partea opoziţiei, dacă USR acuza, de pildă, Guvernul că ar fi supraestimat veniturile cu 20 de mld. de lei, acum a venit rândul liderului UDMR Kelemen Hunor să spună că legea Bugetului este catastrofală, că actuala coaliţie de guvernare ar fi construit un buget catastrofal pe anul viitor. Liderul UDMR acuza o premieră în ultimii ani, faptul că guvernul va lua şi banii din bugetele locale, e vorba despre impozitul pe venit, impozitul pe dividende şi impozitul pentru pensii, bani care până acum erau colectaţi în bugetele locale. De anul viitor, aceştia se vor strânge în bugetul de stat", adaugă Marius Gîrlaşiu, reporter Observator.
Kelemen Hunor: Să spui că e un buget catastrofal - au avut dreptate, dar ei l-au făcut
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat proiectul de buget pe anul 2024, el afirmând că acesta a fost realizat de liberalii care acum îl critică. Kelemen Hunor a subliniat că nu este de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor.
- Buget 2024. Guvernul promite zero taxe noi şi creşteri salariale în lanţ. De ce optimismul afişat de coaliţie e...
- Au început dezbaterile pe legea bugetului de stat. Opoziţia acuză Coaliţia că nu are bani pentru majorări de...
- Bugetul pe 2024 ne va costa scump în 2025. Subvenţii record pentru partide şi majorări pentru primari,...
"PNL a făcut bugetul. Ministrul de Finanţe, dacă ştiu eu bine, dacă nu s-a întâmplat ceva în ultimele ore, e de la PNL. Să fii uimit, după ce ai trimis un buget catastrofal în Parlament... acuma ce să vă spun? Au uitat că banii pentru 26 de spitale, care sunt în programul BEI, acum apare în bugetul pentru 2024 cu zero lei. Să spui că e un buget catastrofal - au avut dreptate, dar ei l-au făcut", a declarat Kelemen Hunor, luni, la Digi 24, potrivit news.ro.
Liderul UDMR a explicat că banii din impozitul pe venit nu mai rămân la autorităţile locale, ci merg la bugetul de stat.
"Mai e o chestiune, nu un buget, ci un trenuleţ cică, au lucrat mai mişto, aşa între ghilimele. În ordonanţa trenuleţ au introdus pentru prima dată după foarte mulţi ani, că noi am luptat ani de zile să rămână impozitele pe venit la autoritatea locală. Anul viitor, în 2024, aproape 12 miliarde rămân la nivel naţional. Nu va ajunge la primării, cu toate că acele impozite pe venit, pe pensii, pe dividende şi aşa mai departe, ar fi trebuit să meargă către bugetele locale. Brusc în ordonanţa trenuleţ au introdus că merg la bugetul central, făcut de PNL, făcut de Boloş, de domnul ministru Boloş", a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a mai spus şi că nu este de acord cu majorări de taxe şi impozite.
"Eu nu ştiu dacă trebuie mărite taxele sau nu, ei au făcut bugetul. Din punctul meu de vedere nu trebuie. Nu ştiu dacă nu trebuie din cauza proiectului prost pregătit. Nu îmi dau seama. Eu la impozite nu aş umbla deloc. Până la a umbla la impozite şi a mări impozitele şi taxele mai sunt câteva chestiuni care trebuie clarificate: ce facem cu veniturile, cum adunăm acele venituri, care 13-14, unii spun 30 de miliarde din TVA rămân undeva între bugetul naţional şi firme. Colectarea este la un nivel catastrofal. Apoi munca este taxată mult mai mult decât ar fi trebuit să fie într-o ţară cum e România, în curs de dezvoltare. Acolo ar fi trebuit să reducem, nu să mărim taxele. Şi mai sunt câteva zone unde va trebui să umblăm. Sunt câteva probleme cu deficitul structural. Până când Guvernul nu va avea curajul sau viziunea de a umbla la deficitul structural, aceste improvizaţii nu vor rezolva nimic, nici la spitale, nici la pensii, nici la şcoli", a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a fost întrebat dacă pilonul II de pensii este în pericol, el răspunzând că nu crede că acesta se află în pericol, deşi au existat iniţiative de a-l naţionaliza.
"Nu cred că este în pericol, dar au existat iniţiative de a naţionaliza. De fiecare dată şi eu am participat la unele discuţii şi am spus nu se poate... Sunt împotriva impozitării progresive şi împotriva taxelor şi impozitelor. Până când noi, statul român, cu colectarea nu ajungem la un nivel acceptabil este iresponsabilitate uriaşă să mai pui taxe şi impozite", a susţinut Kelemen Hunor.
Dezbateri privind bugetele unor anumite instituţii
Comisiile reunite de buget-finanţe continuă marţi dimineaţa dezbaterile cu ordonatorii de credite pe marginea proiectului bugetului de stat pe anul viitor. Şedinţa comisiilor reunite a început în jurul orei 10.00, după ce, cu o seară în urmă, s-a încheiat după ora 23.00, transmite Agerpres.
Marţi, conform programului, la comisiile reunite de buget-finanţe au intrat în dezbatere bugetele de la Academia Română, CNCD, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, ICR, SRR şi SRTV, AEP, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Cercetării, Dezvoltării şi Digitalizării, Ministerul Muncii etc.
Proiectul de buget al SRTV pentru 2024, aprobat
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul pe anul 2024 al Societăţii Române de Televiziune (SRTV).
Bugetul CSM pe anul viitor - aprobat
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii pe anul viitor, cu 23 de voturi "pentru" şi 6 "împotrivă".
Reprezentanta CSM a precizat că nu are observaţii legate de bugetul instituţiei, dar a menţionat că "nu sunt suficiente" cheltuielile de personal. Totodată, şi-a exprimat încrederea că, la fel ca în anii precendenţi, "eventualele deficienţe" vor fi rezolvate cu ajutorul Ministerului de Finanţe.
Bugetul ICR pe anul viitor - aprobat
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Institutului Cultural Român pe anul viitor, cu 22 de voturi "pentru" şi şase "împotrivă".
Potrivit proiectului bugetului de stat pe anul 2024, ICR are alocată suma de 40.064.000 de lei din credite bugetare, în creştere cu 2,77% faţă de anul acesta. Pentru cheltuieli de personal vor fi alocate, din credite bugetare, 15.964.000 de lei, cu 3,61% mai mult ca anul acesta şi pentru bunuri şi servicii - 18.000.000 de lei, mai mult cu 4,96% ca anul acesta.
Bugetul AGERPRES pe 2024, aprobat
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul AGERPRES pe anul viitor, cu 23 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi patru abţineri.
Bugetul ORNISS pe anul viitor - aprobat
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat pe anul viitor, cu 23 de voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă".
Directorul general al instituţiei, Marius Petrescu, a precizat că bugetul prevede fonduri care asigură realizarea programului "Managementul protecţiei informaţiilor clasificate".
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, aprobat
Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a fost aprobat, marţi, de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 27 de voturi "pentru", şase "împotrivă" şi patru abţineri.
La proiectul de buget al MIPE pe 2024 nu au fost depuse amendamente.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat că prioritatea MIPE va fi contractarea şi implementarea proiectelor pentru exerciţiul financiar 2021 - 2027.
Bugetul CNCD pe anul viitor - aprobat.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pe anul viitor, cu 23 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi patru abţineri.
Potrivit proiectului bugetului de stat pe anul 2024, bugetul CNCD este de 10.982.000 de lei credite bugetare, cu 10,75% mai mare decât cel de anul acesta.
Proiectul de buget al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, aprobat.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul pe anul 2024 al Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.
Bugetul SRR pe anul viitor - aprobat
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune pe anul viitor, cu 26 de voturi "pentru" şi opt voturi "împotrivă".
Preşedintele director general al instituţiei, Răzvan Ioan Dincă, a menţionat că bugetul pe anul viitor creşte cu aproximativ 3% faţă de cel de anul acesta şi nu este suficient.
Proiectul de buget al Academiei Române, aprobat
Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament de Guvern, Academia Română va avea anul viitor un buget de 486.809.000 lei, în creştere cu 2,08% faţă de execuţia preliminată din acest an.
La capitolul cheltuieli de personal este prevăzută suma de 308.679.000 lei (creştere de 2,89%).
Votul final pe Bugetul din 2024 ar urma să fie dat miercuri
Depunerea rapoartelor Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu privire la proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este prevăzută pentru ora 18.00, după care va începe şedinţa comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea şi adoptarea celor două proiecte - dezbateri generale şi dezbateri pe articole şi anexe.
Votul final ar urma să fie dat miercuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰